Hoop gloort voor gedupeerden Dexia-aandelen
 
door Bert Felix
 
3 NOVEMBER 2004 - APELDOORN - Gedupeerden van de aandelenlease - constructie van het vroegere Legio Lease, nu Dexia, kunnen wat geruster slapen. Na uitspraken van verschillende rechtbanken ziet hun toekomst er hoopvoller uit. Om aan een flinke claim van Dexia te ontkomen, moeten ze echter wel naar de rechter. Sommige gedupeerden gingen voor tienduizenden euro‘s het schip in.
 
De Apeldoornse advocate I. Willems heeft zich gespecialiseerd in de affaire van de aandelenlease. Geen gemakkelijke klus, want de stapel dossiers is inmiddels tot een meter gegroeid. En de processtukken die Dexia voor elke zaak inlevert, zijn al gauw twee centimeter dik, zo illustreert Willems, werkzaam bij advocatenkantoor Van Dusseldorp & Damstra aan de Kerklaan in Apeldoorn. Willems ziet de toekomst zonniger in, hoe schrijnend ook de verhalen zijn die ze van gedupeerden krijgt te horen. Met enkele tientallen van hen, afkomstig uit een groot deel van Oost-Nederland, is ze inmiddels in de slag. Maar er moeten nog honderden gedupeerden thuis zitten te wachten op een goede afloop.
 
‘Maar als je niets doet, krijg je je geld zeker niet terug. Sommigen zijn lid van de Stichting Leaseverlies of de Stichting Eegalease en denken dat die wel voor hun belangen opkomen. Maar deze stichtingen kunnen onmogelijk op de persoonlijke situatie van de duizenden gedupeerden ingaan, wat juist cruciaal is voor het oordeel of Dexia de zorgplicht heeft geschonden‘, zegt Willems.
 
De advocate wijst daarbij op recente uitspraken van verschillende rechtbanken. Die oordeelden niet alleen dat echtgenoten of bij de burgerlijke stand geregistreerde partners het leasecontract mede hadden moeten ondertekenen, maar ook dat het toenmalige Legio Lease een zorgplicht had ten opzichte van haar onervaren klanten. ‘En dan gaat het om heel individuele omstandigheden, bijvoorbeeld inkomen, opleiding, hoe ze zijn benaderd, welke brieven ze hebben gekregen. Je moet per geval bewijzen dat Dexia niet aan die wettelijk verplichte zorgplicht heeft voldaan.‘
 
Een eveneens recente uitspraak van de Arnhemse rechtbank heeft de gedupeerden nog een ijzer in het vuur gegeven. De rechter oordeelde dat de Wet op het Consumentenkrediet van toepassing is. Weliswaar gaat het om een voorlopig oordeel, waarop Dexia nog moet reageren, maar volgens Willems ziet het er goed uit voor de gedupeerden. Op basis van dat oordeel dreigt Dexia in ieder geval de Winstverdriedubbelaar-contracten te moeten terugdraaien, omdat zij in strijd zijn met die wet.
 
Willems is sinds de uitspraken optimistischer. ‘Ik kan niet in de toekomst kijken, maar het ziet er wel positief uit. Maar met thuis zitten wachten, schiet je niet op. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk om verjaringstermijnen in de gaten te houden. Het is een vrij lastige materie, zodat het raadzaam is om een advocaat ernaar te laten kijken. Bovendien is het belangrijk om snel te handelen.‘
 
Copyright © 2004 De Stentor - alle rechten voorbehouden