Amstelveen, 1 december 2006
 
PERSBERICHT
 

EERSTE VUURPROEF VOOR BELEGGINGSVERZEKERINGEN
Collectieve actie tegen Nationale-Nederlanden, Fortis ASR en AEGON
 
De Stichting Woekerpolis Claim (WPC) en Vereniging Consument & Geldzaken (VCG) ondernemen op korte termijn gezamenlijk juridische actie tegen beleggings-verzekeringen van Nationale-Nederlanden, Fortis ASR (voorheen AMEV) en AEGON. Het betreft de producten Flexibel Verzekerd Beleggen (FVB), Variabel Investerings Plan (VIP) en Spaarbeurs. De eerste concrete actie tegen beleggingspolissen is hiermee een feit. Polishouders kunnen zich aanmelden via www.woekerpolisclaim.nl
 
"Het regent klachten over deze producten", aldus Jeroen Wendelgelst, voorzitter van WPC. De klachten betreffen vooral de tegenvallende rendementen en de verzwijging door verzekeraar over de aanzienlijke kosten die de klant in rekening worden gebracht. Het rendement wordt hierdoor aanzienlijk gedrukt.
 
VCG en WPC hebben besloten verder samen op te treden in de kwestie. "Bundeling van krachten is in het belang van de consument", zegt Anton Weenink, bestuurslid van VCG. De beleggingspolis-affaire betreft immers tientallen verzekeraars en honderden soorten beleggingsverzekeringen.VCG heeft het Verbond van Verzekeraars al medio oktober jl. opgeroepen om houders van lopende polissen financieel te compenseren. Op die oproep is afwijzend gereageerd bij monde van Verbonds directeur Weurding. Daarmee roepen verzekeraars nu vanzelf rechtszaken over zich af. VCG bestaat sinds 1994 en heeft ruim 30.000 leden. Zij voert al collectieve acties tegen Aegon-dochter Spaarbeleg en Fortis-dochter Groeivermogen over de aandelenlease producten van deze aanbieders.
 
VCG en WPC komen op voor alle polishouders met een beleggingsverzekering. De actie beperkt zich niet tot de producten van Nationale Nederlanden, Fortis ASR en Aegon maar richt zich ook op beleggingsverzekeringen van andere aanbieders. In korte tijd hebben zich duizenden polishouders aangemeld. Beide organisaties voelen zich gesterkt door het gisteren uitgelekte, maar nog niet gepubliceerde rapport van het Verbond van Verzekeraars, waaruit blijkt dat bij beleggingshypotheken gemiddeld 40% van de premie op gaat aan kosten.