'Fortis haalt in Groeivermogen-zaak zeker bakzeil'
 
door Peter Westhof
 
AMSTERDAM (DFT) - Fortis zal in de juridische procedures rond de leaseproducten van dochter Groeivermogen uiteindelijk altijd bakzeil halen. Dit zegt de vereniging Consument en Geldzaken, die namens veel gedupeerden een rechtszaak tegen Fortis/Groeivermogen voert. 
 
Bij de vereniging hebben zich al 4500 gedupeerden aangemeld. Gemiddeld melden zich 10 mensen per dag aan, maar afgelopen maandag waren dat er 50. Volgens Consument en Geldzaken hield dit verband met een uitzending van het VARA-televisieprogramma Kassa over de leaseproducten van Fortis. 
 
Volgens Anton Weenink, medewerker van de juridische ledenservice van Consument en Geldzaken, zijn er zo'n 50.000 Groeivermogen-gedupeerden. "Dat betekent dat nog maar een deel van de gedupeerden aan een rechtsprocedure deelneemt. Er lopen diverse procedures tegen Groeivermogen, maar bij onze rechtszaak hebben de meeste gedupeerden zich aangesloten". 
 
Fortis heeft vanaf 1996 tien soorten producten met aandelenlease verkocht. In eerste instantie konden beleggers zich verzekeren tegen de gevolgen van koersdalingen, later werd deze verzekering een vast onderdeel van de beleggingen. GroeiVermogen sloot in totaal 109.000 aandelenleasecontracten af en is daarmee na Dexia Bank en Aegon de op twee na grootste aanbieder van aandelenlease in ons land. Consument & Geldzaken ageert tegen een zestal producten met geleend geld die Fortis aanbood. 
 
De rechtsprocedure is vorig jaar april begonnen en Weenink meent dat de slotpleidooien waarschijnlijk eind dit jaar worden gehouden. "Begin volgend jaar zal dan de rechter het vonnis uitspreken. Naar verwachting en in lijn met eerdere gerechtelijke uitspraken zal dit negatief voor Fortis uitpakken. De advocaat heeft bij het begin van de rechtsprocedure al aangegeven dat ze de zaak zo lang mogelijk zullen rekken. Dit betekent dat ze zeker in hoger beroep en daarna in cassatie bij de Hoge Raad zullen gaan. Het eindvonnis kan zo nog een paar jaar op zich wachten. Fortis hoopt dat een aantal gedupeerden tussentijds de moed zal opgeven en zal afhaken". 
 
Ondanks het tegensputteren van Fortis is Weenink overtuigd van het uiteindelijke succes voor Consument en Geldzaken. "Fortis zet de hakken in de grond, maar dit zal weinig uithalen". Weenink voelt zich gesteund door een aantal uitspraken van DSI, het klachteninstituut van de beleggerswereld, waarbij Fortis het onderspit dolf. Begin deze maand trok de bank het hoger beroep in en gaf de klagers een schadevergoeding.

Fortis ziet geen reden voor een collectieve regeling, die definitief schoon schip zou maken. Volgens Fortis zijn de gevallen te verschillend.

Piet Koremans van belangenbehartiger Platform Aandelenlease (PAL) vindt een collectieve procedure niet de meest geschikte methode voor gedupeerden om hun gelijk te halen. "Ik raad een individuele procedure, op basis van no cure no pay aan. De rechter heeft eerder in de Sprintclaim-rechtszaak de collectief geformuleerde eisen afgewezen. Ook de stichting GeSp, die eveneens opkomt voor gedupeerden van het Aegon-Sprintplan, haalde op dit punt bakzeil. Mensen kunnen het beste via een organisatie als Leaseproces op individuele basis een rechtszaak beginnen".

© 1996-2006 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.