’Collectieve oplossing Dexia-lease’
 
GPD
 
DENHAAG - De bemiddelingspoging van oud-bankpresident Duisenberg in de slepende aandelenlease-affaire mag niet leiden tot een oplossing voor een beperkte groep gedupeerden. Er moet een formule worden gevonden die voor iedere klagende deelnemer acceptabel is.
 
Dat zei directeur De Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gisteren bij de presentatie van het jaarverslag van de belangenvereniging. Hij hamerde op een collectieve oplossing.Sinds Duisenberg op 11 februari met de bemiddelingspoging begon, is niets meer vernomen over de voortgang daarvan. De oud-president van de Nederlandsche Bank geeft er de voorkeur aan het overleg ’in een zo rustig mogelijke omgeving’ te houden. Die opstelling heeft de woede gewekt van advocaten van gedupeerde beleggers en andere belangenverenigingen. Zij voelen zich buitengesloten en zijn bang dat er straks alleen een regeling wordt afgesloten voor de circa 100.000 beleggers die zijn aangesloten bij de Stichting Leaseverlies.
 
Volgens de VEB, die samen met de stichting en de Consumentenbond bij het overleg is betrokken, kan dat laatste nooit de bedoeling zijn. ,,Er mag niet over de hoofden van anderen worden beslist,’’ aldus De Vries, die liet weten dat er regelmatig gesprekken met Duisenberg en Dexia plaatsvinden.Voor belangenverenigingen als Payback, Beursklacht en Platform Aandelenlease (PAL) is de maat echter al vol. Volgens die partijen dient Duisenbergs bemiddeling ’niet het belang van de gedupeerden van de aandelenlease-affaire’. Zij zien de huidige situatie vooral ’in het voordeel’ van Dexia. Zeker nu de meeste rechtbanken de lopende rechtszaken hebben aangehouden. Sommige zelfs gedurende een jaar.
 
,,Uitspraken in lopende zaken zijn dus niet meer te verwachten,’’ aldus PAL-woordvoerder Koremans. ,,Daardoor hoeft Dexia niet meer bang te zijn voor massale veroordelingen en betalingen aan de gedupeerden. Het financiële en geestelijk leed van deze gedupeerden wordt weer onmenselijk op de proef gesteld.’’
 
Copyright © 2005 Utrechts Nieuwsblad - alle rechten voorbehouden