Miljardeninjectie voor Dexia, top stapt op
 
ANP
 
Brussel, 30 sept. De Frans-Belgische bank Dexia krijgt voor miljarden steun van de overheden van BelgiŽ, Frankrijk en Luxemburg. In samenwerking met belangrijke aandeelhouders voorzien zij de bank van 6,4 miljard euro. Dat maakte de Belgische regering vandaag bekend.
 
De Belgische overheid zal samen met Belgische aandeelhouders 3 miljard euro investeren in de noodlijdende bank. De Franse overheid stelt 1 miljard euro beschikbaar, de Franse staatsbank Caisse des DťpŰts (CDC) voorziet Dexia van 2 miljard euro. Luxemburg komt met 376 miljoen euro over de brug.
 
Volgens een verklaring van de Franse president Sarkozy krijgt de Franse overheid samen met staatsbank CDC door de ingreep een belang van minimaal 25 procent in Dexia, een van de grootste financiŽle instellingen in Europa. De bank heeft 5,5 miljoen klanten in BelgiŽ, Luxemburg, Slowakije en Turkije. Dexia is niet actief in Nederland, na problemen met aandelenlease.
 
De kapitaalinjectie voor de Frans-Belgische bank volgt op de ingreep van de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse overheid bij Fortis op zondagavond. De Belgische premier Yves Leterme noemde de situatie bij Dexia gisteren ,,minder erg'' en ,,fundamenteel anders'' dan bij Fortis.
 
De handel in het aandeel Dexia werd vandaag voor de opening van de handel op beurs in Brussel stilgelegd. Gisteren verloor Dexia bijna 30 procent van zijn beurswaarde.
 
Topman Axel Miller van de Frans-Belgische bank Dexia heeft zijn ontslag aangeboden. De voorzitter van de raad van bestuur, Pierre Richard, deed hetzelfde. Dat meldt de Vlaamse omroep VRT vandaag.
 
(C) 2007 NRC Handelsblad