Adviseur veroordeeld in zaak effectenlease

Reformatorisch Dagblad 30 juni 2005

UTRECHT - Fortis, Fortis-dochter Defam en tussenpersoon Happy Service Verzekeringen moeten twee broers de inleg van een leasebelegging terugbetalen en de restschuld kwijtschelden.

Dat blijkt uit het vonnis van de rechtbank in Utrecht. Met de schadeloosstelling is een bedrag van 110.000 euro gemoeid.

Advocaat M. Rebel van Den Boef en Post advocaten uit Amersfoort vindt de uitspraak om twee redenen interessant. „Ten eerste is het natuurlijk een leuk bedrag. Bijzonder is echter dat ook de tussenpersoon aansprakelijk wordt gesteld. Meestal ontspringen zij de dans."

De broers sloten in 1998 een contract af bij de tussenpersoon uit Bunnik. Die garandeerde hun dat ze minimaal de inleg terug zouden krijgen. Tijdens een gesprek vorig jaar bleef de adviseur bij zijn eerder gedane beloften. Van dit gesprek maakten de gedupeerden een bandopname.

De rechter oordeelde verder dat Fortis zijn klanten onvoldoende had gewezen op de risico’s van het beleggen met geleend geld.

Advocaat Rebel ziet ook mogelijkheden voor andere gedupeerden. „Weliswaar maakt de bandopname deze zaak uniek, maar de rechtbank is van mening dat deze Fortis-contracten te weinig informatie bevatten. Ik ben ervan overtuigd dat meer mensen dit contract hebben afgesloten"

Fortis heeft aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan. In het verleden zijn 17.500 contracten verkocht van Defam Effectenlease, waarvan er nu nog enkele honderden lopen.

P. Koremans van stichting Platform Aandelen Lease (PAL) is blij met de uitspraak. „Er waren al gunstige uitspraken over de leaseproducten van Aegon, Spaarbeleg en Levob. Nu ook Fortis erbij komt, geeft het gedupeerden moed om een procedure te beginnen tegen de aanbieders van deze wurgcontracten", aldus Koremans.

Copyright het Reformatorisch Dagblad