Verkenner voor woekerpolisaffaire
 
Door PEET VOGELS EN YVONNE WIGGERS
 
DEN HAAG - Minister Bos (Financiën) heeft een verkenner aan het werk gezet om een oplossing te zoeken voor het slepende woekerpolisconflict.
 
Bos zegt dat hij van beide partijen verschillende signalen krijgt over de mogelijkheden voor een compromis.
 
De verzekeraars willen graag een bemiddelaar om de slepende affaire vlot te trekken. Gedacht wordt aan mensen als oud-premier Ruud Lubbers of SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan.
 
Toch lijkt een oplossing in de affaire rond de woekerpolissen ver weg. Een paar weken geleden liepen de onderhandelingen tussen de verzekeraars en een aantal stichtingen, waarin gedupeerden zijn verenigd, spaak.
 
De gedupeerden vonden dat de verzekeraars te weinig boden. Ook een voorstel van Wabeke, de Ombudsman Financiële Dienstverlening, werd door de gedupeerden afgewezen. Wabeke stelde voor een plafond aan te brengen aan de kosten, die verzekeraars in rekening mogen brengen.
 
De verzekeraars zijn bereid tot een compromis. Wat hen betreft kan het op basis van het advies van de Ombudsman. ,,Vooral bij kortlopende beleggingsverzekeringen zijn de kosten te hoog. Daar zal de klant gecompenseerd moeten worden. Bij langlopende verzekeringen zitten de kosten binnen de marges die Wabeke aangeeft,’’ meent een verzekeraar die nauw bij de onderhandelingen is betrokken.
 
Maar de gedupeerden zien niets in een bemiddelingspoging. ,,Dat is pas nuttig als er uitzicht is op een overeenkomst en die is er niet volgens ons,’’ zegt Rob Okhuijsen van stichting Verliespolis. ,,Het voorstel van Wabeke leidt nog steeds tot veel te hoge kosten voor de consument.’’
 
Verliespolis voert intussen de druk op. ,,We hebben de afgelopen tijd meer dan 40.000 nieuwe leden gekregen en vertegenwoordigen nu meer dan 100.000 gedupeerde beleggers. We zijn druk in de weer met de voorbereiding van rechtszaken tegen de verzekeraars.’’
 
Copyright (C) Algemeen Dagblad