Conflicten nog niet de wereld uit
 
Het Financieele Dagblad 30-4-2005
 
Aandelenleasebeleggers tegemoetgekomen met voorstel Duisenberg
 
VASCO VAN DER BOON EN GERBEN VAN DER MAREL
 
AMSTERDAM - Vijf tevreden gezichten, vrijdagochtend achter een tafel bij de gezamenlijke persconferentie van Dexia Bank en de grote club van aandelenleasebeleggers. Wim Duisenberg in het midden, de 'neutrale' bemiddelaar die de tweede poging tot een schikking succesvol hoopt af re ronden.
 
'Ik wil hier geen nieuwe carrière opstarten. Ik hoop dat deze regeling zich uitstrekt tot andere aanbieders', zegt Duisenberg.
 
Bestuurder Dirk Bruneel erkent geen schuld, maar trekt wel opnieuw geld uit voor beleggers. In totaal momenteel euro 1 mrd. 'Ik ben Don Quichot niet. We blijven niet tegen windmolens vechten.'
 
Advocaat Jurjen Lemstra van de stichting Leaseverlies, de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zijn blij dat beleggers 'niet langer jaren in onzekerheid hoeven te verkeren'.
 
Veel beleggers zullen net als hun vertegenwoordigers blij zijn met de nieuwe tegemoetkoming. Ze zijn (deels) verlost van hun schuld en hoeven niet meer naar de rechter. Degenen die eerder ingingen op een aanbod van Dexia Bank, krijgen een extraatje.
 
Toch is niet iedereen even enthousiast over het schikkingsvoorstel. Op de websites van beleggers blijkt dat sommigen het een schikkingsvoorstel van niks vinden.
 
Activist Piet Koremans, die opkomt voor leasebeleggers, meldde zich vrijdagochtend bij het Amsterdamse Hilton. Ook hij is ontevreden omdat enkele beleggers de laatste tijd klinkende overwinningen boekten en al hun geld terugkregen. De perswoordvoerders van Dexia dirigeerden Koremans vrijdag de zaal uit.
 
Advocaat Hendrik Jan Bos is het schikkingsvoorstel in veel gevallen 'veel te mager', vooral voor 'oprecht gedupeerden' met hoge schulden. Bos adviseert zijn cliënten niet in te gaan op het voorstel.
 
Advocaat Jurjen Lemstra van de stichting Leaseverlies erkent met veel minder genoegen te nemen dan eerder geëist (alles terugdraaien). Eerder strandde de belangrijkste collectieve procedure bij de rechtbank die stelde dat van misleiding geen sprake was. Bos vindt dat de stichting gezichtsverlies lijdt.
 
Lemstra: 'We hebben onze juridische standpunten niet verlaten. Maar we vinden dit een redelijk en billijke oplossing voor een maatschappelijk probleem.' Hij weet dat sommige individuele beleggers volledig in het gelijk worden gesteld, omdat Dexia zich niet gehouden heeft aan de zorgplicht. 'Deze beleggers moeten hopen dat ook het hof hen in het gelijk stelt.'
 
Een nieuw element is dat Dexia mee laat wegen of beleggers eerder winsten boekten met aandelenleaseproducten. Dit betekent dat mensen die ooit flinke winst maakten in feite niet op een tegemoetkoming hoeven te rekenen, ook al hebben ze deze winst jaren geleden opgesoupeerd.
 
Volgens Bos is dat onacceptabel, omdat veel mensen juist dachten, dat de beloftes van Dexia werden waargemaakt en is geadviseerd om die opbrengsten te herbeleggen. 'In de meeste gevallen heeft Dexia deze opbrengsten dan ook reeds weer geïncasseerd', aldus Bos.
 
VEB-directeur Peter Paul de Vries vindt dit niet onredelijk. 'Mensen die eerder een positieve afrekening kregen, weten dat deze ook in de min kan eindigen.'
 
Welk deel van de totaalschuld deze beleggers voor rekening nemen, kan Dexia-bestuurder Bruneel niet zeggen. 'Het zal zeker impact hebben.' Hij onderstreept het belang van de bijdrage van Aegon van euro 218 mln. De verzekeraar verkocht de meeste aandelenleaseproducten. 'Toen die beer geschoten was konden we door met de gesprekken met beleggers.'
 
Dat advocaten ontevreden zijn, kan Bruneel zich goed voorstellen. 'We pakken het brood af van advocaten die makkelijk geld dachten te verdienen.'
 
Op de beurs reageerden beleggers in Dexia stoïcijns. 'Natuurlijk baalden onze aandeelhouders van de gebeurtenissen in Nederland van de laatste jaren', zegt Bruneel. 'Maar nu hebben ze een zorg minder. Ook al zullen sommige beleggers doorprocederen.'
 
Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad