Oplossing poetst frustraties niet weg

Door MATHIJS ROTTEVEEL


AMSTERDAM - De aandelenlease-affaire heeft het imago van Dexia onherstelbaar beschadigd. De Frans - Belgische bank heeft zich weer uit Nederland teruggetrokken. Overname van Labouchere was een verkeerde investering.

Wim Duisenberg. - Foto: Evert Elzinga/ANP

Dirk Bruneel, voorzitter van Dexia Bank Nederland, heeft na tweeŽnhalf jaar schoon genoeg van het onderhandelen over de leaseproblemen. "De afgelopen tijd heb ik me daar dag in dag uit mee bezig gehouden. Nu wil ik eindelijk weer gewoon gaan bankieren." Dat gaat hij niet doen in Nederland, maar vanuit het hoofdkantoor in Brussel. Het Nederlandse avontuur van Dexia kan na het sluiten van het dossier aandelenlease als totaal mislukt worden beschouwd.

In maart 2000 kocht de Frans-Belgische bank van Aegon voor zo'n 900 miljoen euro de Amsterdamse bank Labouchere. Een verkeerde investering, volgens Bruneel. "Die aankoop heeft ons slechts een hoop frustraties opgeleverd", zei hij gisteren.

Eind jaren negentig zag het er nog allemaal anders uit. Op de beurzen schoten de aandelenkoersen omhoog en financiŽle instellingen zagen een gat in de markt door klanten met geleend geld te laten beleggen. Dat het ooit weer minder zou gaan, hield niemand voor mogelijk. Begin 2001, toen de markt voor aandelenleaseproducten haar hoogtepunt bereikte, stonden in Nederland 700.000 contracten uit. Die hadden een totale waarde van 6,5 miljard euro.

De koersen daalden de afgelopen jaren echter fors en beleggers kwamen in de problemen doordat ze hun schulden niet konden betalen. Of wilden betalen, want velen vonden dat ze verkeerd waren voorgelicht. Het gevolg was een slepende affaire met talloze rechtzaken.

Het imago van Dexia werd hierdoor onherstelbaar beschadigd. De bank heeft inmiddels alle Nederlandse kantoren gesloten.

De schikking die Dexia nu met Leaseverlies, Leaseleed, de Consumentenbond en de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) heeft gesloten, kost de bank ongeveer 400 miljoen euro. Dat is 100 miljoen meer dan voorzien. In totaal gaat de hele aandelenlease-affaire Dexia ongeveer een miljard euro kosten. Daarvoor kan het ook putten uit de 218 miljoen die de bank van Aegon heeft gekregen als 'tegemoetkoming' voor de overname van Labouchere.

Bruneel gaf toe dat het erg lang heeft geduurd voordat er met de vertegenwoordigers van de grote groep beleggers overeenstemming bereikt kon worden. "We konden niet alles tegelijk oplossen", zei hij. "We hadden een conflict aan twee kanten. Wij vonden dat we bij de overname van Labouchere niet goed geÔnformeerd waren door Aegon en hebben Aegon daarvoor aansprakelijk gesteld. Die kwestie is in februari dit jaar geschikt. Ondertussen eisten boze beleggers een schadevergoeding. Toen we geschikt hadden met Aegon, zijn we daarmee om de tafel gaan zitten."

Bruneel verwacht dat de meeste leasebeleggers het voorstel van de bank zullen accepteren en hun rechtszaken stopzetten. Als ze toch willen doorprocederen, is Dexia er klaar voor. "We kunnen niemand verbieden om naar de rechter te stappen", zegt hij. "Vooral de advocaten die in de bres zijn gesprongen voor de beleggers, zullen niet blij zijn met dit voorstel. Wij stelen ze nu immers het brood uit de mond. Daarnaast zijn er natuurlijk altijd mensen die de strijd nooit opgeven of die het fijn vinden om op televisie of in de krant te komen." Zij hoeven volgens Bruneel niet op clementie te rekenen. "We reiken de gedupeerde beleggers nu de hand. Als ze die niet willen aannemen, zullen wij weer een vuist maken en deze beleggers in de rechtzaal hard aanpakken."

Copyright © 2005 De Gelderlander - alle rechten voorbehouden