Dexia verwacht verlies en schrapt 900 banen
 
BRUSSEL (AFN) -  De Belgische bankverzekeraar Dexia verwacht over heel 2008 een nettoverlies te lijden van 3 miljard euro. In het vierde kwartaal komt het verlies naar verwachting uit op 2,3 miljard euro. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend.
 
Dexia liet weten voor 2008 geen dividend uit te keren. Ook ziet het management van bonussen en wordt het loon van directeurs verlaagd. Het concern kondigde verder aan dit jaar negenhonderd voltijdsbanen te gaan schrappen. De ontslagen maken deel uit van een herstructureringsprogramma om de kosten dit jaar met 200 miljoen euro te verlagen. Dexia telt 36.500 werknemers.
 
Het bedrijf zei verder dat het zijn bankactiviteiten staakt in AustraliŽ, Mexico, India, ScandinaviŽ en Oost-Europa. Ook worden de operaties in Noord-Amerika en Groot-BrittanniŽ ingekrompen. Dexia wil zich richten op zijn kernactiviteiten in BelgiŽ, Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Turkije en Slowakije.
 
Duurzaam herstel
 
ďDe maatregelen die vandaag zijn aangekondigd zijn moeilijk, maar noodzakelijk als onze groep zich wil instellen op een duurzaam herstelĒ, aldus Dexia-voorzitter Jean-Luc Dehaene.
 
Dexia kreeg in september een zware klap door het omvallen van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. De bankverzekeraar werd uiteindelijk overeind gehouden met een kapitaalinjectie van 6,4 miljard euro door de overheden van BelgiŽ, Frankrijk en Luxemburg.
 
© 1996-2009 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.