AFM kondigt forse geldboetes aan
 
door een onzer verslaggevers
 
AMSTERDAM (DFT) - Financiële instellingen krijgen vanaf 1 januari boetes tot ruim €50.000 als zij klanten onvolledig blíjven informeren. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil meteen hard optreden als instellingen de financiële bijsluiter voor klanten niet goed gebruiken. Die is sinds 1 oktober verplicht, maar wordt vaak niet geleverd.

De AFM constateert na onderzoek sinds oktober dat een „aanzienlijk aantal” financiële dienstverleners de wettelijke voorschriften op grote schaal negeert. In de bijsluiter, die dient om een eerste indruk van producten te krijgen, staan de risico’s voor consumenten.
 
Tijdens congressen waarschuwden AFMmedewerkers banken, verzekeraars en tussenpersonen afgelopen weken dat de situatie „dramatisch” is. De aangekondigde boetes gelden per overtreding. Die worden bovendien met bedrijfsnaam op de AFM-website gepubliceerd. „Zodat consumenten zien wie niet aan de vereisten voldoet. Bedrijven zijn uiterst gevoelig voor de publicatie”, aldus de AFM, die het personeel naar 472 mensen uitbreidt.
 
Het hoofd toezicht van de AFM waarschuwde tijdens een congres over de zorgplicht dat het overgrote deel van de financiele bijsluiters niet deugt. Dat zorgt voor een gevaarlijke verzwakking van de financiële sector, „op een moment dat advocaten op jacht zijn”. Consumentenorganisaties en advocaten eisen compensatie voor beleggingsproducten gebaseerd op aandelenbeleggingen, die vanwege hoge kosten en provisies nauwelijks rendement behalen.
 
© 1996-2006 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.