Leasenederlaag voor Fortis Bank
 
De Telegraaf 29 oktober 2005
 
Van een onzer verslaggevers
 
AMSTERDAM - Bankverzekeraar Fortis heeft een gevoelige nederlaag geleden als gevolg van een uitspraak van het klachteninstituut DSI.
        Een klagende klant die zich misleid voelt bij de aanschaf van het aandelenleaseproduct 'Beursversneller' in 2000, krijgt zijn volledige inleg van 13.613,40 terug.
       Het klachteninstituut is van mening dat Fortis zijn klant onvoldoende op de risico's heeft gewezen. In de uitspraak stelt het DSI dat de bankverzekeraar zich bovendien onvoldoende heeft gerealiseerd dat klanten het product, dat in dit geval werd aangeboden door de toenmalige Fortis-dochter VSB, associeerden met een spaarproduct.
 
Paul van Straaten, directeur van het Haagse bureau Vermogensmonitor dat betreffende klant terzijde stond, noemt de uitspraak een doorbraak voor gedupeerden die in het bezit zijn van een Beursversneller, Vermogensversneller of Koersversneller. "In het voorlichtingsmateriaal van al deze producten wordt in de ogen van de DSI te weinig informatie verschaft over de mogelijke restschuld die klanten boven het hoofd hangt. Dat vormt de sleutel voor gedupeerden om hun recht te halen."
       Fortis ontkent dat de uitspraak ook consequenties voor andere contracten zal hebben. "De uitspraak heeft betrekking op een specifieke situatie", aldus een zegsman.
 
1996-2005 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.