ABN sleept AFM voor rechter in WOL-affaire
 
door Bart Mos
 
AMSTERDAM (DFT) - ABN Amro geeft het niet op. De bank die het internetbedrijf World Online (WOL) in 2000 naar de beurs bracht, sleept beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor de rechter. ABN zegt hiertoe geïnspireerd te zijn door Fortis. 
 
Ondanks het feit dat ABN Amro tot nu toe bij vrijwel alle rechtszaken die gevoerd zijn rond het WOL-drama in het stof moest bijten (zowel de AFM als gedupeerde beleggers wonnen procedures), denkt de bank dit keer eindelijk kans te maken op een overwinning.
 
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) stelde twee jaar geleden dat ABN Amro zich bij de beursgang van WOL schuldig heeft gemaakt aan het creëren van ’misleidende voorstelling van zaken’. De bank had het onjuiste signaal aan de markt gegeven dat de vraag naar het WOL-aandeel het aanbod overtrof, hoewel dat volstrekt onjuist was. ABN kreeg daarom terecht een AFM-boete van €18.500 opgelegd.
 
Maar volgens ABN Amro is er door de AFM met onvoldoende objectiviteit naar de WOL-kwestie gekeken. Bij de toezichthouder beslisten dezelfde functionarissen over zowel het opleggen van de boete, de hoogte van de boete als de beroepskwestie. „Dat zijn nét iets te veel petten”, aldus een zegsman.
 
De bank stelt ’geïnspireerd’ te zijn door Fortis, dat vorig jaar met succes een AFM-boete wist aan te vechten. Bij Fortis ging het om de kwestie ’Via Networks’, waar volgens de rechter een ongewenste vermenging van opsporings- en bestraffingsbevoegdheden had plaatsgevonden.
 
© 1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden