Aegon vergoedt beleggers in aandelen lease product
 
Aegon gaat klanten van het aandelenleaseproduct Vermogensrendement vergoedingen uitkeren om deze schadeloos te stellen. Aegon reserveerde hiervoor eerder al 20 miljoen euro, het bedrag zal waarschijnlijk volledig worden gebruikt.
 
Aegon heeft 250 beleggers in Vermogensrendement compensatie aangeboden.
 
In totaal hebben 360 mensen geld gestoken in Vermogensrendement. De verzekeraar wil ook met de overgebleven klanten praten over een compensatieregeling. De bedoeling is om met alle klanten een persoonlijk geprek te hebben.
 
Verschillen in vergoeding
 
De schadevergoeding zal per persoon verschillen. "Er zijn mensen die de risico's van het product niet goed konden inschatten", aldus een woordvoerster. Deze klanten kunnen op een flinke vergoeding rekenen. Professionele beleggers die wisten hoe het product in elkaar stak, zullen een lagere vergoeding krijgen.
 
Deelnemers in Vermogensrendement belegden met geleend geld, waarbij ook opties werden gebruikt. De optiecontracten moesten grotendeels zorgen voor de bekostiging van de aandelenlease, maar door de dalende beurskoersen van de afgelopen jaren leverden de contracten niet genoeg op, waarop Aegon het product afgelopen februari van de markt haalde.
 
Volgens Aegon is het optieplan door een externe adviseur toegevoegd aan het oorspronkelijke aandelenleaseproduct, zoals de verzekeraar het wilde verkopen. Aegon heeft hier echter wel mee ingestemd en neemt daarvoor haar verantwoordelijkheid.
 
Bron: ANP