Aandelenleaseclub PAL start proces tegen BKR
 
Het Financieele Dagblad 29 mei 2007
 
VASCO VAN DER BOON
 
AMSTERDAM - De stichting Platform Aandelenlease (PAL) voert naar nu pas blijkt sinds 2 mei een proces tegen de stichting Bureau Kredietregistratie ( BKR ) in Tiel. PAL behartigt belangen van ontevreden afnemers van aandelenleasecontracten. BKR is het register van bijna alle kredietverstrekkers.
 
Samen met acht aandelenleasekopers eist PAL dat BKR zijn registratie van problemen bij aandelenlease schrapt. 'Die registratie bij BKR is in strijd met de wet', zegt PAL-advocaat Marius Hupkes.
 
De bodemprocedure moet er volgens Hupkes toe leiden dat de rechter BKR aansprakelijk stelt voor de schade die wordt aangericht door het onrechtmatig registreren van betalingsproblemen bij aandelenleasecontracten die volgens hem ook nog eens een keer onrechtmatig zijn. 'De gevolgen van aansprakelijkheid van BKR kunnen zeer groot zijn', meent Hupkes.
 
Een aantekening in het BKR -register kan ertoe leiden dat een consument geen of minder krediet krijgt. Cliënten van Hupkes kunnen door een bezwarende aandelenleasenotering in het BKR -register bijvoorbeeld geen hypotheek afsluiten of oversluiten, geen krediet voor hun onderneming verkrijgen, of hun onderneming niet goed van de hand doen.
 
'Ik heb een zeventigjarige binnenschipper als cliënt', zegt Hupkes, 'die door zijn BKR -notering zijn rijnaak op zijn 65ste niet goed kon verkopen, en nu alweer vijf jaar noodgedwongen over de Rijn heen en weer blijft varen. De directe materiële schade die BKR hiermee aanricht is al enorm, maar de immateriële schade hiervan is natuurlijk ook nog eens immens.' Hupkes kan op dit moment nog geen taxatie geven van de vermeende totale schade.
 
Het proces van PAL tegen BKR kruist de bekendmaking vandaag door BKR dat het zijn aandelenleasekanttekeningen met terugwerkende kracht opschoont. Iedere aandelenleaseklant aan wie Dexia Bank iets kwijtscheldt, bijvoorbeeld via de Duisenberg-schikking, werd door BKR automatisch voorzien van een code 3. Dat is de zwaarste kanttekening in het BKR -register en betekent dat de kredietverstrekker afboekt op de schuld. BKR maakt vandaag bekend dat dergelijke codes 3 voor aandelenleaseklanten van Dexia met terugwerkende kracht zijn geschrapt.
 
BKR handhaaft wel andere kanttekeningen die verband houden met aandelenleaseovereenkomsten. Zoals bijvoorbeeld een code A voor het ontstaan van een betalingsachterstand. PAL wil alle aantekeningen die verband houden met aandelenleaseovereenkomsten uit het BKR -register verwijderd zien.
 
Dat BKR nu een kleine kwart miljoen mensen verlost van een code 3 of een dreigende code 3 vanwege Dexia-aandelenleaseproducten betekent niet dat die coderingen tot nu toe onterecht waren. 'We hebben niets fout gedaan', licht BKR -directeur Joop Lobstein toe. 'We wijzigen de aantekeningen in het register omdat hier een nieuwe maatschappelijke situatie is ontstaan sinds het Amsterdamse gerechtshof de Duisenberg-schikking op 25 januari dit jaar als redelijk algemeen verbindend heeft verklaard', zegt Lobstein. De Geschillencommissie BKR vindt dat Dexia's 'afboekingen uitsluitend het gevolg zijn van de tekortkomingen van de zijde van Dexia'. Daarvoor moet de klant niet met code 3 worden gestraft, vindt BKR .
 
Volgens PAL is de BKR -registratie van Dexia-leasecontracten onwettig omdat Dexia zonder vergunning krediet gaf. Maar het BKR -register is ook open voor kredieten waarvoor geen vergunning nodig is, reageert Lobstein. Hij wijst erop dat BKR door de rechter nietig verklaarde leasecontracten uit zijn register verwijdert.
 
Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad