29-04-2005
 
'Dit is een fooi van Duisenberg'
 
Van onze redactie economie
 
Opluchting, maar ook boosheid. Deze reacties kwamen naar boven bij de gedupeerde aandelenleasebeleggers, nadat gisteren het nieuws over een regeling tussen Dexia en de leasestichtingen bekend werd gemaakt.
 
Jos van de Lande uit Roosendaal die zijn huis moest verkopen wegens de restschulden, is opgelucht. ,,Ik heb er een goed gevoel over. Dit nieuws klinkt mij positief in de oren'', zegt hij, hoewel hij nog niet alle details kent. Op de internetforums zijn de reacties gemengd, zo blijkt. ,,Ik wil ervan af'', meldt 'Idaho'.
 
Naar de rechter stappen, ziet hij niet meer zitten, want dat kost geld en tijd. ,,Ik geef toe. Dexia komt hiermee goed weg, maar het is niet anders.'' Een andere belegger is duidelijker: ,,Hier gaan we natuurlijk niet akkoord mee. Dit is een fooi van Duisenberg.''
 
Dexia Bank en Leaseverlies hebben na een jarenlange strijd gisteren eindelijk een regeling getroffen voor gedupeerde lease-beleggers. Klanten die met geleend geld aandelen kochten, krijgen een flink deel van hun restschuld terug.
 
De bestaande regeling om sociale problemen te voorkomen, wordt verruimd. Dat zijn de belangrijkste oplossingen in het slepende conflict, waar door bemiddeling van Wim Duisenberg (oud-directeur van De Nederlandsche Bank) een einde aan is gekomen.
 
De regeling bij Dexia, de grootste aanbieder van aandelenlease, heeft betrekking op honderdduizenden contracten.
 
De problemen met aandelenlease ontstonden na de daling van de beurskoersen in 2000. Deelnemers zagen van hun inleg niets meer terug omdat beleggingen weinig meer waard waren. Erger was dat in veel gevallen een grote restschuld was ontstaan, die afbetaald moest worden.
 
De stichtingen Leaseverlies en Eegalease die meer dan 100.000 gedupeerde beleggers verenigen, achtervolgden Dexia met een groot juridisch proces. Als de leden instemmen met het akkoord, komt daar een einde aan. Zij krijgen daarover binnenkort een brief of mail thuis.
 
De regeling bij Dexia, de grootste aanbieder van aandelenlease, heeft betrekking op honderdduizenden contracten. Een klant heeft gemiddeld 1,5 contract, de gemiddelde restschuld is 3300 euro. Maar ook andere banken en verzekeraars, zoals Fortis, Levob of Aegon, hebben aandelenlease-producten aangeboden. Bemiddelaar Duisenberg hoopt dat de schikking bij deze instellingen navolging krijgt.
 
Verzekeraar Aegon staat welwillend tegenover het akkoord, maar wil het nog bestuderen. De problemen van het verzekeringsconcern zijn beperkter dan die van Dexia. Aegon verkocht minder leasebeleggingen en bouwde vaak een vangnet in om restschulden te voorkomen, net als bank-verzekeraar Fortis. Dexia is echter in de lease-affaire verzeild geraakt door de aankoop van Bank Labouchère van Aegon. De lease-kwestie kost de bank ruim 1 miljard euro.
 
Duisenberg was door zijn oud-werkgever gevraagd te bemiddelen tussen Dexia en de gedupeerde beleggers. Een eerdere poging van oud-ombudsman Marten Oosting liep op niets uit. Duisenberg begon in februari met zijn bemiddeling. Hij hoopte tot een oplossing te komen om een einde te maken aan de talloze rechtszaken in het land over de lease-contracten en om reputatieschade aan de financiële instellingen in Nederland te voorkomen. De schikking kwam donderdagavond tot stand tussen Dexia, de stichtingen Leaseverlies en Eegalease, de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters.
 
Het Platform Aandelenlease is in elk geval niet blij met de schikking, omdat er meer uit te halen valt. Volgens initiatiefnemer Piet Koremans krijgen sommige gedupeerden bij de rechter ook hun inleg terug. Secretaris Jurjen Lemstra van de stichting Leaseverlies zegt dat gekozen is voor een oplossing over de restschuld. ,,Het hangt bij de rechter van een individueel geval af of iemand wel of niet zijn inleg terugkrijgt. Wij hebben gekozen voor zekerheid voor mensen, maar we ontnemen niemand de gang naar de rechter.''
 
© Algemeen Dagblad