AFM en DNB positief over regeling Dexia
 
AMSTERDAM (ANP) - Beurswaakhond AFM en De Nederlandsche Bank reageerden positief op het schikkingsvoorstel van Dexia Bank voor de gedupeerden van aandelenlease. De toezichthouders hopen dat de betrokken beleggers serieus over het voorstel nadenken. 
 
Minister Zalm van FinanciŽn liet eenzelfde geluid horen. Het akkoord lijkt volgens hem "een basis" te vormen om snel buiten de rechter om tot een oplossing te komen. 
 
Oud-centralebankpresident Wim Duisenberg heeft vrijdag een oplossing gevonden voor alle gedupeerden van aandelenleasecontracten bij Dexia. De schikking heeft volgens Dexia betrekking op ruim 350.000 contracten. De restschulden van de beleggers worden volgens de gemaakte afspraken voor een flink deel kwijtgescholden. 
 
De stichtingen Leaseverlies en Eegalease, die het concern achtervolgden met juridische procedures, geven een positief advies aan hun leden over het aanbod, meldden zij vrijdag. Duisenberg verklaarde dat alle partijen donderdagavond tot een akkoord zijn gekomen. 
 
De voormalig centraal bankier toonde zich tevreden met het bereikte resultaat. "De gesprekken zijn in een steeds constructievere sfeer verlopen. Er moet nog het een en ander worden uitgewerkt, maar daarover zijn goede afspraken gemaakt."
 
Als meer dan de helft van de achterban van de stichtingen instemt met de schikking, kan de regeling eind juni in gang worden gezet. De schikking kost de Frans-Belgische bank 400 miljoen euro. Het concern krijgt hiervoor 218 miljoen euro van Aegon, dat zijn bedrijf met producten in aandelenlease in 2000 aan Dexia verkocht. De bank treft verder een voorziening van 100 miljoen euro, bovenop de 700 miljoen die eerder al opzij is gelegd. 
 
Beleggers met een effectenleaseovereenkomst krijgen een korting van tweederde op hun mogelijke restschuld bij afloop van het contract. Partners die hebben meegetekend, krijgen hun restschuld volledig kwijtgescholden. Voor klanten die eerder ingingen op een aanbod van Dexia, komt een ruimere regeling. 
 
De leasecontracten werden eind jaren negentig met veel tamtam door financiŽle partijen in de markt gezet. Beleggers konden daarmee aandelen kopen met geleend geld en die aandelen weer gebruiken als onderpand voor de lening. 
 
Almaar stijgende aandelenkoersen gaven beleggers het idee dat zij er alleen maar mee konden winnen. Toen vanaf 2000 de koersen begonnen te dalen, kwamen veel mensen met grote schulden te zitten. 
 
Duisenberg was door De Nederlandsche Bank gevraagd om te bemiddelen in de conflicten tussen Dexia en gedupeerde beleggers. Een eerdere bemiddelingspoging van oud-ombudsman M. Oosting was op niets uitgelopen, vooral door een halsstarrige houding van Dexia. De afgelopen tijd werd de bank echter in het defensief gedrongen doordat rechters steeds meer gedupeerden in het gelijk stelden. 
 
Dexia is "zeer hoopvol" dat de schikking "zeer breed zal worden gedragen", zei een woordvoerder van de bank. De totale strop van de aandelenlease-affaire bedraagt voor het bankconcern inmiddels meer dan 1 miljard euro, stelde hij. Bestuursvoorzitter Dirk Bruneel van Dexia Bank Nederland verwacht dat "deze regeling de problematiek volledig moet kunnen oplossen, zodat we de bladzijde definitief kunnen omslaan". 
 
Een woordvoerder van de belangenclubs Leaseverlies en Eegalease is tevreden met de uitkomst van de bemiddeling. "Er is echt heel stevig onderhandeld en daar is een resultaat uitgekomen dat we positief aan de leden kunnen voorleggen." De Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters sloten zich daarbij aan. 
 
© 1996-2004 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.