Regeling Dexia voor alle gedupeerden aandelenlease
 
AMSTERDAM (ANP) - Oud-centralebankpresident Wim Duisenberg heeft een oplossing gevonden voor alle gedupeerden van aandelenleasecontracten bij Dexia.

De schikking heeft volgens Dexia betrekking op ruim 350.000 contracten. De klanten krijgen volgens de gemaakte afspraken een flink deel van hun restschuld terug.

De stichtingen Leaseverlies en Eegalease, die het concern achtervolgden met juridische procedures, geven een positief advies aan hun leden over het aanbod, aldus de bank vrijdag. Duisenberg verklaarde dat alle partijen donderdagavond tot een akkoord zijn gekomen.

Als de beleggers instemmen met de schikking, kan de regeling eind juni in gang worden gezet. De schikking kost de Frans-Belgische bank 400 miljoen euro. Het concern krijgt hiervoor 218 miljoen euro van Aegon, dat zijn bedrijf met producten in aandelenlease in 2000 aan Dexia verkocht. Dexia treft verder een voorziening van 100 miljoen euro, bovenop de 700 miljoen die eerder al opzij werden gelegd.

Beleggers met een effectenleaseovereenkomst krijgen een korting van tweederde op hun mogelijke restschuld bij afloop van het contract. Partners die hebben meegetekend, krijgen hun restschuld volledig kwijtgescholden. Voor klanten die eerder ingingen op een aanbod van Dexia, komt een ruimere regeling.

Dexia is "zeer hoopvol" dat de schikking "zeer breed zal worden gedragen", zei een woordvoerder van de bank. De totale strop van de aandelenlease-affaire bedraagt voor het bankconcern inmiddels meer dan 1 miljard euro, stelde hij.

Een woordvoerder van de belangenclubs Leaseverlies en Eegalease is tevreden met de uitkomst van de bemiddeling. "Er is echt heel stevig onderhandeld en daar is een resultaat uitgekomen dat we positief aan de leden kunnen voorleggen."

Ook de beurswaakhond AFM reageerde positief op het schikkingsvoorstel. De toezichthouder hoopt dat de betrokken beleggers serieus over het voorstel nadenken. Minister Zalm van Financiën liet eenzelfde geluid horen. Het akkoord lijkt volgens hem "een basis" te vormen om snel buiten de rechter om tot een oplossing te komen.

De leasecontracten werden eind jaren negentig met veel tamtam door financiële partijen in de markt gezet. Beleggers konden daarmee aandelen kopen met geleend geld en die aandelen weer gebruiken als onderpand voor de lening.

Almaar stijgende aandelenkoersen gaven beleggers het idee dat zij er alleen maar mee konden winnen. Toen vanaf 2000 de koersen begonnen te dalen, kwamen veel mensen met grote schulden te zitten.

Duisenberg was door De Nederlandsche Bank gevraagd om een oplossing te vinden voor de conflicten tussen Dexia en gedupeerde beleggers. Een eerdere bemiddelingspoging van oud-ombudsman M. Oosting was op niets uitgelopen, vooral door een halsstarrige houding van Dexia. De afgelopen tijd werd de bank echter in het defensief gedrongen doordat rechters steeds meer gedupeerden in het gelijk stelden.

© 1996-2004 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.