'Dexia-schikking is nadelig'
 
door Thomas Olivier
 
DEN HAAG - Ruim 150.000 gedupeerden van de aandelenleaseaffaire bij Dexia stemden twee jaar geleden in met een schikking. Daardoor loopt een groot deel van hen waarschijnlijk veel geld mis.
 
Eind jaren negentig kocht Piet van Dortmont aandelenleaseproducten bij Dexia, waarbij met geleend geld werd belegd. De rendementen die hij kreeg voorgeschoteld klonken goed. Tot hij na vijf jaar een brief met slecht nieuws ontving. "Ik had een schuld opgebouwd van 30.000 euro. Ik ben gewoon misleid." Nu voelt hij zich niet alleen bedrogen door Dexia, maar ook door de Consumentenbond. De bond en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) waren nauw betrokken bij het opstellen van de Duisenberg-regeling waar Van Dortmond en ruim 150.000 andere benadeelden zich bij aansloten. Dat leek gunstig, omdat de schuld van die gedupeerden grotendeels wordt kwijtgescholden door Dexia.
 
Sinds dit weekeinde is het waarschijnlijk dat Dexia meer moet terugbetalen aan gedupeerden die niet aan de schikking meededen. In een advies aan de Hoge Raad stelt de advocaat-generaal dat gedupeerden hun volledige inleg terug moeten krijgen als hun partner niet had getekend. Beide partners moeten volgens het advies tekenen omdat sprake is van een vorm van huurkoop, zeg maar kopen op afbetaling.
 
Zoals Van Dortmont zijn er velen, zegt Joost Papeveld van Leaseproces, dat namens 22.000 gedupeerden tegen Dexia procedeert. Hij verwacht overspoeld te worden met telefoontjes van slachtoffers die aan de Duisenberg-regeling vastzitten. Hij stuurt hen door naar de
 
Consumentenbond. "Deze mensen hangen, daar kunnen we niks meer voor doen." Leaseproces heeft forse kritiek op de Duisenberg-regeling. Papeveld "Het is een heel slecht en eenzijdig advies geweest." En waar hij zich vooral aan ergert: "Deze regeling is mede opgesteld en aangeraden door gerespecteerde namen. Veel twijfelaars hebben voor de schikking gekozen, omdat de Consumentenbond en de VEB er achter stonden."
 
De Consumentenbond stelt dat de bond de regeling nooit heeft aangeraden.
 
En de VEB benadrukt dat het een goede en eerlijke regeling was.
 
Tienduizenden slachtoffers van de aandelenleaseaffaire bij Dexia lopen waarschijnlijk veel geld mis, doordat zij instemden met de Duisenberg-schikking.
 
(c) 2008 Provinciale Zeeuwse Courant