Fortis dekt zich bij Zalm in tegen leaseclaim
 
UTRECHT - Fortis doet een poging om de Nederlandse Staat te betrekken in een rechtszaak over aandelenlease. Op die manier wil de bankverzekeraar de mogelijkheid openhouden om eventuele schadeclaims door te schuiven.
 
        Dat meldt de Vereniging Consument & Geldzaken, die sinds dit voorjaar een procedure tegen Fortis voert.
       De bankverzekeraar bevestigt dat het bij de rechtbank een verzoek heeft ingediend om het ministerie van FinanciŽn 'op te roepen in vrijwaring'. Indien het verzoek slaagt, loopt FinanciŽn het risico op te draaien voor een doorgeschoven claim van maximaal Ä1 miljard. "Wij wachten het in vertrouwen af", reageerde een woordvoerder van het ministerie gisteren. De rechter neemt er over drie weken een besluit over.
       De Vereniging Consument & Geldzaken ageert tegen een zestal beleggingsproducten met geleend geld die de Fortisdochter Groeivermogen in het verleden heeft aangeboden. "Als de minister ons beter had geÔnformeerd, zouden wij de contracten niet op deze manier hebben aangeboden", stelt Fortis in het verzoek aan de rechtbank.
 
Eťn van de kritiekpunten van de vereniging is dat Groeivermogen niet over de juiste vergunning beschikte om klanten de lening te verstrekken waarmee vervolgens aandelen werden gekocht. Diverse rechters hebben zich in procedures tegen leaseaanbieders op hetzelfde standpunt gesteld. Minister Zalm van FinanciŽn is het daar niet mee eens. Hij heeft eerder tegenover de Tweede Kamer verklaard dat de bewuste vergunning volgens de wet consumentenkrediet niet geldt voor aandelenlease, zodat leaseaanbieders dus ook niet over de bewuste vergunning hoeven te beschikken. "Zo denkt hij daar nog steeds over", aldus diens zegsman.

© 1996-2005 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.