AFM rapport stelt Dexia in het gelijk 
 
AMSTERDAM (ANP-AFX) - In de afwikkeling van de aandelenlease-affaire heeft de verstrekker van deze omstreden beleggingsproducten, Dexia Bank, een steuntje in de rug gekregen. 
 
Uit onderzoek van AFM, Autoriteit FinanciŽle Markten, is donderdag gebleken dat de bank de aandelen die bij de beleggingscontracten behoorden indertijd daadwerkelijk heeft gekocht en behouden. 
 
Een groep van circa 25.000 gedupeerden had hierover twijfel en procedeert tegen het algemene schikkingsvoorstel, de zogeheten Duisenberg-regeling. Het onderzoek van de financiŽle toezichthouder is gedaan op verzoek van het Gerechtshof Amsterdam. 
 
Duisenberg-regeling
 
Het hof buigt zich over een verzoek van een aantal belangenorganisaties van gedupeerde beleggers die de getroffen schikking te mager vinden. De Duisenberg-regeling is gebaseerd op een gedeeltelijke kwijtschelding van restschuld. "Maar als Dexia Bank helemaal geen aandelen had en de producten heeft gefinancierd met opties dan is er van restschuld geen sprake", aldus Piet Koremans van Stichting PAL, Platform Aandelenlease. 
 
Koremans constateert bij eerste lezing dat het rapport tegenstrijding is. "De AFM beweert enerzijds dat het bezit van de aandelen aannemelijk is maar schrijft vervolgens dat ze dit bezit feitelijk niet kan aantonen." Een woordvoerder van Dexia Bank noemt de uitspraak daarentegen "duidelijk en in lijn met wat we altijd hebben beweerd."
 
Grote schulden
 
De beleggingsproducten van Dexia Bank en voorgangers hebben circa 400.000 mensen in de financiŽle problemen gebracht. Er werden hoge rendementen in het vooruitzicht gesteld met constructies als bijvoorbeeld de winstverdubbelaar. Toen de beurskoersen kelderden bleken de beleggers alleen maar grote schulden te hebben overgehouden met deze producten. 
 
Het rapport van de AFM is nog een concept. Betrokkenen kunnen nog op- en aanmerkingen maken waarna de toezichthouder een definitieve versie opmaakt. Mede op basis van dat verslag beslist het Gerechtshof of de Duisenberg-regeling verbindend verklaard kan worden en aan alle beleggers opgelegd kan worden. 
 
© 1996-2006 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.