Man met hersentumor eist snel ton van Dexia
ANP
 
LELYSTAD - Adrianus Huiberts uit Lelystad eist donderdag bij de kortgedingrechter in die plaats dat hij op korte termijn 100.000 euro krijgt, die hij als gedupeerde aandelenleasebelegger tegoed zou hebben van Dexia. Hij heeft een levensbedreigende hersentumor.
 
Dat bevestigde zijn advocaat J. Maliepaard, die eerder een bodemprocedure tegen Dexia aanspande bij de rechtbank in Amsterdam. Die heeft volgens Maliepaard een achterstand bij de behandeling van Dexia-zaken. De zaak om Huiberts’ geld van Dexia terug te krijgen, kan dus nog jaren duren. Daarom klopt de Lelystedeling aan bij de rechter in Lelystad om alvast een voorschot van een ton van de bank Dexia te krijgen.
 
Met dat geld wil hij zijn tumor in Engeland laten verwijderen, wat volgens Huiberts een hogere slagingskans biedt dan een soortgelijke operatie in Nederland. Zijn zorgverzekeraar vergoedt de Engelse ingreep niet. De behandeling en bijkomende kosten zullen in de tienduizenden euro's lopen. Volgens Maliepaard wilde Dexia niet vrijwillig een voorschot geven.
 
Door een uitspraak van de Hoge Raad in maart 2008 kunnen duizenden beleggers van wie hun partner het aandelenleasecontract niet meeondertekenden, hun ingelegde geld plus rente terugeisen van Dexia. Zij kochten met geleend geld aandelen en gebruikten deze als onderpand voor de lening. Honderdduizenden mensen bleven met grote schulden zitten, toen de beurs het slecht deed.

(c) de Volkskrant