Rechter gaat stap verder dan Duisenberg
 
De Telegraaf 28 april 2007
 
AMSTERDAM - Gedupeerden van een aandelenleaseproduct van Dexia die de collectieve Duisenberg-regeling te mager vinden, hebben gisteren nieuwe ammunitie voor een individuele rechtsgang gekregen. De rechtbank in Amsterdam heeft in vier voorbeeldprocedures tegen de Belgisch-Franse bank aardige indicaties gegeven.
        Zo zou inkomen, opleiding, vermogen en beleggingservaring de hoogte van een vergoeding moeten bepalen. Gedupeerden met een nettomaandsalaris onder de 1250 krijgen tussen de 75 en 85% terug. Gedupeerden met een hoger inkomen, een redelijke ervaring met beleggen en een vermogen dat hoger is dan de leasesom, kunnen tussen de 5 en 15% verwachten. De vergoeding wordt berekend over de restschuld en de inleg van het aandelenleaseproduct.
       Daarbij gaat de uitspraak voor veel groepen verder dan de collectieve Duisenberg-regeling, stelde gisteren een woordvoerder van gedupeerdenclub Leaseproces. De Duisenbergregeling beperkt zich tot de restschuld die beleggers in de aandelenconstructie hebben opgebouwd. "De rechter geeft hiermee een positief signaal aan gedupeerden die zelf naar de rechter stappen. Ze zullen wel zelf actie moeten ondernemen." Zij die op basis van de huidige vonnissen zelf willen procederen, kunnen met een 'opt-out'-regeling onder de Duisenberg-regeling uitkomen. Zij hebben daartoe tot 1 augustus van dit jaar de tijd.
 
1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.