Aanval geopend op 'goedkope' lening
 
Door ELLEN DEN HOLLANDER
 
AMSTERDAM - Lenen tegen een heel lage rente is vaak veel duurder dan het lijkt. De nieuwe kredietverstrekker Freo, dochterbedrijf van Rabobank, opent de aanval op aanbieders van leningen die maar het halve verhaal achter hun aanbieding vertellen.
 
"De ene kant van het verhaal is dat zulke kredietverstrekkers een rente bieden die heel laag is, bijvoorbeeld 6,4 procent. Maar zij vermelden nergens dat er ook een andere kant aan vastzit, namelijk verzekeringen die ervoor zorgen dat de rente kan oplopen tot 15 procent. De hoogte van de uiteindelijke rente hangt vaf van de looptijd en de hoogte van de lening,'' zegt Toon Sanders, directeur consumer finance van De Lage Landen, dochterbedrijf van Rabobank dat met Freo de kredietmarkt wil bestormen.
 
Consumenten zijn zich meestal niet bewust dat de aanvullende overlijdensrisicoverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering hun lening veel duurder maakt. "Het is niet strafbaar om verzekeringen te verkopen, maar wees er wel open over,'' zegt Sanders. "Kredietverstrekkers slijten hun leningen onder de kostprijs omdat ze veel geld verdienen met de verzekeringen.''
 
Om particulieren bewust te maken van de praktijken van deze dubbele verkopen, presenteerde Freo gisteren het 'Leenboekje'. Het is gratis aan te vragen via www.freo.nl.
 
Freo noemde gisteren geen namen van 'discounters' die helemaal niet zo goedkoop blijken te zijn. Het was echter duidelijk dat Sanders doelde op DSB-dochters als Becam, Frisia, Lenen.nl en Postkrediet.
 
DSB-woordvoerder Klaas Wilting stelt dat de leningen zo laag kunnen zijn vanwege de overheadkosten. "Wij hebben geen dure kantorennetwerk. Bovendien mogen klanten bij ons een verzekering afsluiten maar dat mogen ze ook bij een ander doen. In het kader van de zorgplicht wijzen wij wel op de risico's van overlijden en arbeidsongeschiktheid.''
 
Copyright (C) Algemeen Dagblad