'Collectieve deal woekerpolis of oorlog'
 
BRONNEN SPREKEN VAN DEADLINE IN APRIL
 
 door THEO BESTEMAN
 
AMSTERDAM - Verzekeraars moeten gedupeerden van de omstreden beleggingsverzekeringen voor april 2008 een oplossing bieden hoe zij bewezen schade gaan vergoeden.
 
        Die deadline heeft de Ombudsman Financiële Dienstverlening, Jan Wolter Wabeke, grote verzekeraars opgelegd, zo bevestigen bronnen bij de onderhandelingen. "Veel verzekeraars gaan traag, hij dwingt ze tot een oplossing komen", zegt een verzekeringsman zelf. "En anders is het oorlog."
       Wabeke zoekt met die deadline een snelle collectieve oplossing voor de beleggingspolissen, die volgens de toezichthouder AFM duur en ondoorzichtig zijn, en waarvan de inleg in aandelen vanwege de eerste aftrek van hoge adviseurkosten, premies en verzekeringen vaak nauwelijks rendement oplevert.
       Kopers van beleggingspolissen die schade hebben ondervonden, moeten uiterlijk met de nieuwe jaaropgave van hun polis inzicht in een betalingsregeling krijgen, vindt Wabeke. Alle grote verzekeraars zeggen die jaaropgave in februari te kunnen aanleveren.
       Uit de nieuwe aanpak die de verzekeraars consumenten presenteren is dan volgens advocaten meteen af te leiden hoe de concerns tegenover alle 6,5 miljoen oude polissen staan. Daarover willen tienduizenden consumenten rechtszaken voor schadevergoeding voeren. Wabeke, aangesteld door de eigen sector, heeft de verzekeraars afgelopen maanden in die fase geprobeerd tot snelle collectieve oplossingen over te halen. Komen verzekeraars nu niet over de brug, zo heeft hij onlangs gemeld, dan blijft alleen de gang door het klachteninstituut Kifid over. Verzekeraars staan dan tegenover individuele klanten. De verkoop van beleggingsverzekeringen is sinds een gunstige piek in oktober 2006 al met de helft teruggelopen.
       Het Verbond van Verzekeraars dringt daarom bij zijn leden aan op de snelle gezamenlijke oplossing om de 'woekerpolisaffaire' achter zich te laten, stelt een betrokkene. Dat kost miljoenen, maar dan is de verzekeringssector af van de smet op het blazoen, zo luidt de redenatie. Het verbond zegt geen enkele mededeling over de gesprekken te doen.
       Een bron verwacht dat de beursgenoteerde bedrijven Nationale-Nederlanden (ING), Aegon en Fortis er alles aan is gelegen de schade uit de affaire in het laatste, vierde kwartaal van 2007 financieel af te ronden. In de handelsluwte van de AEX tussen Kerstmis en Nieuwjaar zullen zij enkele financiële oplossingen aan klanten presenteren, aldus een betrokkene. Met de grote zullen de kleinere verzekeraars volgen, al hebben Nationale-Nederlanden, Aegon, Fortis en Delta Lloyd de bulk van deze producten verkocht.
Om verzekeraars onder druk te houden, bereiden de stichting Woekerpolis en Verliespolis procedures namens tienduizenden gedupeerden voor. Woekerpolis heeft NationaleNederlanden gedaagd. Verliespolis heeft Delta Lloyd formeel bij Kifid aangeklaagd, omdat deze verzekeraar halsstarrig zou weigeren mee te werken. Met Aegon en Nationale-Nederlanden heeft Verliespolis naar verluidt nu wel al afspraken voor schadeafhandeling van honderden beleggingspolissen. Partijen geven hierop geen commentaar.
       Een onderzoek naar alle typen polissen door Wabeke, verbonden aan het klachteninstituut Kifid, is inmiddels afgerond. Er zijn duizend typen polissen en productgroepen, elk met een eigen systematiek. Door ze per categorie te beoordelen, denkt Wabeke met verzekeraars ineens tot een oplossing te komen, waardoor de affaire niet nog tien jaar bij de rechtbanken doorzeurt. Goed geïnformeerde bronnen melden dat Wabeke over sommige beleggingspolissen een vernietigend oordeel heeft. "Daar zijn alle regels overtreden. Die verzekeraars zijn de klos."
       Volgend jaar moet daarnaast voor minister Bos (Financiën) een tweede onafhankelijk onderzoek gereed zijn. De verzekeraars en adviseurs legden zich vorig jaar vooraf vast op een oordeel van klachteninstituut Kifid, waarvan Wabeke deel uitmaakt.
       Eerder constateerde de toezichthouder AFM dat beleggingsverzekeringen duur en ondoorzichtig zijn. Kopers zien van hun beleggingshypotheek niet dat van elke euro inleg slechts 60% wordt belegd in aandelen. De rest gaat eerst op aan adviseurbeloning, premies en verzekeringen.
 
© 1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden