Dexia sluit geheim akkoord met gedupeerden Spaar Select België
 
Beleggers recupereren zeker 30 procent

(tijd) - Dexia Bank Nederland is bereid gedupeerde beleggers van Spaar Select België minstens 30 procent van hun begininvestering terug te geven, bovenop de kwijtschelding van hun schulden. In ruil moeten de beleggers afzien van gerechtelijke stappen tegen de bank. Dat aanbod is veel voordeliger dan de eerdere minnelijke schikkingen die de bank voorstelde aan de gedupeerden, schrijft De Tijd.
 
Spaar Verlies, de vereniging die de gedupeerde beleggers van het failliete Spaar Select België vertegenwoordigt, beloofde zijn leden onlangs een 'kerstcadeautje'. Het 'cadeautje' was bestemd voor beleggers die via de failliete verzekeringsmakelaar eind jaren 90 en begin 2000 intekenden op 'Maximaal Sparen.' Dat was een aandelenleaseproduct van Bank Labouchere, de bank die in de zomer van 2000 werd overgenomen door Dexia Bank Nederland. Via het product investeerden beleggers met hun eigen spaarcenten en op krediet in de Nederlandse beursindex AEX. Spaar Select België spiegelde de beleggers zeer stevige winsten voor. Maar kort na de lancering van het product stuikten de beurzen in elkaar. De beleggers waren hun investering kwijt en bleven achter met een zware kredietschuld.
 
Dexia Bank Nederland is bereid gedupeerde beleggers minstens 30 procent van hun investering terug te betalen, bovenop een kwijtschelding van hun schuld.
 
Hoeveel beleggers op de schikking ingingen, is niet duidelijk. In ieder geval is ze veel voordeliger dan eerdere schikkingen. Vorig jaar sloot Dexia Bank Nederland een geheime schikking met diverse gedupeerde Belgische beleggers waarbij ze alleen de schulden kwijtschold. Ook nu moeten de beleggers schriftelijk beloven dat ze met niemand praten over het voorstel, zo niet riskeren ze een stevige boete.
 
Duisenberg
 
Allicht vreest de bank dat de nieuwe schikking uitlekt naar Nederland. Via de zogenaamde Duisenberg-regeling sloot Dexia Bank Nederland een akkoord met duizenden gedupeerde Nederlandse leasebeleggers. De bank scheldt enkel hun schulden geheel of gedeeltelijk kwijt.
 
Advocaat Philip Pels, die ook gedupeerde beleggers vertegenwoordigt, raadt de beleggers aan hun aandelenleasecontract te laten vernietigen bij de vrederechter in België. 'Omdat de contracten illegaal waren, is de kans groot dat de vrederechter het contract nietig verklaart. In dat geval kunnen de beleggers hun volledige investering recupereren, verhoogd met de wettelijke intrest en eventueel een schadevergoeding', vindt Pels.
 
DM
 
07:51 - 27/12/2005
Copyright © Tijdnet