'DSB is bewust bezig om mensen kapot te maken'
 
Algemeen Dagblad 27 augustus 2009

Vrijdag demonstreren gedupeerden van leningen en hypotheken van DSB bij het hoofdkantoor van de bank in Wognum.
Vijf vragen aan een van de initiatiefnemers. Piet Koremans (59).

1. Zijn de DSB-leningen een groter misstand dan de aandelenlease?
,Ja, DSB is erger. De aandelenlease bood tenminste nog een kans op winst. DSB is bewust bezig om mensen financieel stuk te maken. Neem de tv-spotjes voor leningen met lage rentes. Misleidend. DSB weet dat mensen na een jaar veel hogere kosten krijgen."

2. Maar wat is er nu eigenlijk bewezen over DSB?
„Er zijn inderdaad slechts twee veroordelingen, uit 2004 en 2008. Heel veel mensen schamen zich voor wat hen overkomen is. De publiciteit maakt dat ze eindelijk durven. Er liggen wel klachten,maar de behandeling gaat traag."

3. Wat kunt u doen voor mensen?
„Een andere stichting wil een collectieve rechtszaak. Daar geloof ik niet in. Wij willen door de kracht van het collectief individuele schikkingen afdwingen. We starten proefprocessen tegen specifieke praktijken van DSB."

4. Waarom richt alle woede zich op DSB?
„DSB heeft een heel eigen imperium, waarin de bank samenwerkt
met een specifieke notaris, incassobureau en taxateur met net zulke merkwaardige praktijken als DSB. Dat maakt die bank anders dan andere banken."

5. Wat wilt u vrijdag bereiken?
„We willen laten zien dat we vastberaden zijn. Wij hebben spandoeken en er komen slachtoffers. Ik heb niet de illusie dat we Scheringa spreken, maar dat lukt later wel."  

MAARTEN VAN WIJK

Copyright (c) Algemeen Dagblad