Door de bank genomen
 
De Limburger 27.06.08
 
Je kunt van de Amerikanen zeggen wat je wil, maar ze laten zich geen oor aannaaien. Dat zie je nu weer bij de financiŽle crisis. De zaak wordt tot op de bodem uitgezocht. Vorige week werden zestig mensen gearresteerd.
 
Twee van hen gaven leiding aan Bear Stearns, een van de grootste banken van het land. Wat ze gedaan hebben? Rotte appels verkocht als glanzende Goudreinetten. Grote pakketten dubieuze hypotheken werden keurig ingepakt, van een lintje voorzien en als gouden beleggingen doorverkocht. En omdat in deze wereld alles met alles samenhangt, hebben de rotte appels inmiddels de hele mand aangetast. Dus zitten wij nu, om nog maar even bij het fruit te blijven, allemaal met de gebakken peren.
 
Maar ook onze eigen financiŽle instellingen kunnen zakken rollen. De Aegons en de Dexiaís verkochten ons verraderlijke winstverdriedubbelaars. En prestigieuze hypotheekverstrekkers smeerden ons woekerpolissen aan. Twintig, dertig procent van de maandelijkse aflossing gaat naar Ďkostení.
 
Iedereen weet dat je op je hoede moet zijn bij aanbiedingen van scharenslijpers, schoorsteenvegers en gevelreinigers. Maar dat je opgelicht wordt door kaarsrechte bankiers, die in dure kranten bezorgde stukken schrijven over de Nederlandse economie, nee, dat verwacht je niet.
 
Verschil met Amerika is alleen dat hier niks gebeurt. Geen enkel krijtstreeppak in dit land heeft al bezoek van justitie gehad. Wij blussen en sussen, maar bijten niet. Twee bankiers op een cel, dat zie ik voorlopig niet gebeuren.
 
© Copyright 2008 Media Groep Limburg. Alle rechten voorbehouden.