DSB wil ook hulp bij imagoprobleem
 
Deur naar buitenland open door komst Zalm
 
De Telegraaf 27 juni 2007
 
Van onze financiŽle redactie
 
AMSTERDAM, woensdag
       Met de komst van oud-minister Gerrit Zalm naar DSB richt de bank van Dirk Scheringa zich op een nieuwe groeispurt, vooral in het buitenland.
        DSB Bank wil in 25 landen via internet leningen aanbieden. "Met Gerrit Zalm zullen voor ons de deuren in het buitenland opengaan, in het stroperige Nederland kan hij onze plannen veel sneller tot uitvoering brengen", zegt Scheringa over de VVD'er.
       DSB Bank staakt de uitbreiding van het kantorennet die vorig jaar was ingezet, zo kondigde de top gisteren aan. De bank breidt wel in Nederland, BelgiŽ, Duitsland en ServiŽ uit met internetsparen en digitaal bankieren. Scheringa: "Daar ligt de toekomst. Stap voor stap breiden we daarmee in Europa uit."
        Zalm (55) treedt als hoofd economische strategie twee dagen per week in dienst bij DSB. Hij koos, anders dan verwacht, niet voor een grotere bank. "DSB is als jonge bank aantrekkelijk, de strategie is nog in ontwikkeling. Ik kan met mijn kennis, contacten en ervaring aan de internationale uitbreiding bijdragen."
       
Concurrentie
        Scheringa erkent ruiterlijk dat de internationaal geprezen liberaal Zalm de bank bij "het imagoprobleem" moet helpen. DSB Bank geldt als omstreden vanwege agressieve leenreclames en harde kredietvoorwaarden. DSB verleent in Nederland inmiddels 16 procent van alle particuliere leningen. Zalm, die als minister leenreclames bestreed: "Die reputatie beoordeel ik toch heel anders. Scheringa heeft zich afgelopen jaren juist sterk gemaakt voor beperking van schulden, daar zal ik mijn kennis ook voor inzetten."
 
Schuldhulpverleners verenigd in de NVVK erkenden gisteren dat DSB Bank "sinds enige tijd zeer strenge voorwaarden stelt aan leningen en zich inzet om schulden bij mensen te beperken".
       De West-Fries Zalm, de langstzittende minister van FinanciŽn, is over enkele andere functies "nog in gesprek". Hij ontmoette AZ-eigenaar Scheringa toen die de registratie van schuldgevallen bij hem bepleitte. "En later op de tribune bij het voetbal is iets tussen ons gegroeid", aldus AZ-fan Zalm.
 
© 1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.