Instellingen krijgen ster op site AFM
FinanciŽle klaagbox op internet
 
Toezichthouder: Blunders banken eerder aan licht
 
door Bart Mos
 
AMSTERDAM, maandag
       Consumenten kunnen vanaf vandaag op internet hun gram kwijt over blunderende banken, vervelende verzekeraars of anderszins in gebreke blijvende aanbieders en hun producten.
        Klanten hebben de macht op de nieuwe website geldwaardering.nl van de toezichthouder Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM). In deze financiele klaagbox op internet kan iedereen zijn ervaringen kwijt en zien hoe anderen over de bewuste financiŽle instelling denken. Een goede aanbieder krijgt vijf sterren, wie er een rommeltje van maakt ťťn.
 
              "Aanbieders die er op geldwaardering.nl slecht vanaf komen, worden vanzelf gedwongen om maatregelen te nemen. Anders gaat het ze klanten kosten", voorspelt AFM-bestuurder Paul Koster.
        De verwachting is dat met de nieuwe website rampen zoals met aandelenlease of geniepige constructies die achter zogenaamd 'goedkope' leningen schuilgaan, beter voorkomen en bestreden kunnen worden.
Volgens de AFM-bestuurder is het tegelijk een modern hulpmiddel bij het aanschaffen van een hypotheek, beleggingsfonds of andere financiele zaken.
 
              Niet iedereen is te spreken over de introductie van de site. Verzekeringsmaatschappijen vrezen voor de gevolgen.
        "Dit gaat onherroepelijk leiden tot schadeclaims aan het adres van de AFM", voorspelde directeur Eric Fischer van het Verbond van Verzekeraars onlangs. Vooral gevreesd wordt voor uitbarstingen van volkswoede, zoals afgelopen jaren rond de aandelenleaseaffaire. Op particuliere websites werden toen zware beschuldigingen geuit aan het adres van lease-aanbieders.
 
              Volgens de AFM zal het zo'n vaart niet lopen: "We houden de reacties op de site goed in de gaten. Ook krijgen banken en verzekeraars de gelegenheid om onterechte beschuldigingen te weerspreken."
 
© 1996-2006 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam

Dit is de link naar deze site www.geldwaardering.nl