Dexia: Schikken of stikken
 
• door MAARTEN VAN WIJK
 
De Telegraaf 26 juli 2007
 
AMSTERDAM - Het is schikken of stikken voor aandelenleaseslachtoffers die onder de omstreden Duisenbergregeling uit willen komen. Een week voor de deadline komt Dexia terug op toezeggingen dat een zogeheten opt-out uit deze collectieve schikking niet definitief is. Wie de schikking afwijst, kan na 31 juli niet meer terug, zegt Dexia nu.
        Bijna 200.000 gedupeerden van de aandelenleaseaffaire staan nu voor een lastige keuze: de volgens criticasters magere Duisenberg-regeling accepteren, of gokken op meer bij de rechter.
       Advocaten en organisaties als Leaseproces, die procederen namens gedupeerden, hebben veel van hun klanten geadviseerd de schikking te weigeren. Bijna alle 20.000 klanten van de organisatie hebben dat inmiddels gedaan, zegt Joost Papeveld van Leaseproces. Afmelden kan tot 31 juli aanstaande.
       Het afmelden voor de schikking leek altijd vrijblijvend: dat zei de Dexia-klantenservice, het stond in brieven van de bank en was op de website te lezen. Maar de mededeling op de site is inmiddels verwijderd. De woordvoerder van Dexia zegt nu dat afmelders na 31 juli hun rechten kwijt zijn. "Dat was altijd al ons beleid. De website was fout, de brief onduidelijk."
       Leaseproces reageert verrast. "Het is een spelletje om zoveel mogelijk mensen aan de Duisenberg-regeling te helpen", zegt Papeveld. Het eveneens kritische Platform Aandelen Lease (PAL) blijft iedereen de opt-out aanraden. "Daarna kan je nog alle kanten uit", zegt Piet Koremans van PAL. "Opt-out betekent alleen dat je niet accepteert dat je verplicht onder de regeling valt. Het betekent niet dat je afstand doet van de regeling zelf."
 
Zo'n fijn onderscheid is niet te maken, denkt advocaat Rob Silvertand. "Strikt formeel is Dexia 'opt-outers' na 31 juli niets verschuldigd. Maar Dexia probeert al tijden iedereen met alle macht aan die regeling te krijgen. Waarom zouden ze daar na 31 juli mee ophouden?"
       Silvertand haalde vorige week een schadevergoeding voor een gedupeerde binnen die fors beter was dan de Duisenberg-regeling. Het was de eerste uitspraak op basis van het zogenoemde categoriemodel, dat volgens advocaten een grote kans biedt op succesvol doorprocederen.
 
© 1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.