PvdA: 'meer inzicht in werkwijze DNB en AFM'
 
De roep om meer inzicht in de werkwijze van toezichthouders op banken, verzekeraars en pensioenfondsen wordt luider. Nadat minister Pechtold een eerste aanzet gaf voor uitbreiding van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) naar de Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM), zet nu ook de PvdA meer vaart achter een 'WOB voor toezichthouders'.
 
Dinsdag stemt de Tweede Kamer onder meer over een motie van PvdA'er Frank Heemskerk om onderzoek en besluiten van de AFM en DNB transparanter te maken. In een toelichting op het amendement op de Wet financieel toezicht dat hij indient, zegt Heemskerk dat 'een goed functionerende democratie transparantie vergt, ook voor toezichthouders'.
 
Volgens de huidige wetgeving hoeven toezichthouders geen inzage te geven in hun onderzoeken en de wijze waarop beslissingen totstandkomen. Heemskerk zou graag het 'interessante materiaal' zien waarmee de toezichthouders op het gedrag van financiŽle aanbieders (AFM) en de financiŽle positie van banken, verzekeraars en pensioenfondsen (DNB) werken. Volgens hem is het best mogelijk om daarbij in lijn te blijven met de geheimhoudingsplicht. 'Bovendien můťt de minister wel met dit voorstel meegaan, want zijn prominente partijgenoot, Docters van Leeuwen, beklaagde zich er onlangs over dat hij als AFM-baas een grotere geheimhoudingsplicht heeft en meer in het geniep moet werken dan toen hij baas was van de BVD.'
 
Minister Zalm liet deze week weten het amendement liever niet aangenomen te zien. Hij wil de behandeling van het voorstel van Pechtold afwachten. 'Daarover is nog een principiŽle discussie gaande (..) en er zal ook nog enig onderzoek moeten worden verricht.'
 
Regeringspartijen CDA en VVD zeggen de motie desgevraagd niet te steunen. CDA-kamerlid Henk de Haan zegt verrast te zijn door het voorstel en niet over een nacht ijs te willen gaan. VVD-kamerlid Eske van Egerschot wacht liever tot een breder onderzoek naar informatie-uitwisseling tussen bijvoorbeeld gemeentes, banken en toezichthouders is afgerond.
 
RENOL VESTERGAARD
 
Copyright (c) 2006 Het Financieele Dagblad