Stichting Hypotheekleed overweegt claim tegen DSB
 
DEN HAAG (AFN) -  De Stichting Hypotheekleed dient een collectieve claim in tegen DSB Bank voor het duperen van huiseigenaren met veel te dure hypotheken, als het geen overeenstemming bereikt met de bank. Dat heeft de initiatiefnemer van de stichting, Bert Oude Middendorp, dinsdag gezegd.
 
Momenteel is de stichting in gesprek met DSB Bank. Oude Middendorp is ook in afwachting van de uitkomst van een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar fouten bij leningen die zijn verstrekt door DSB. “Ik verwacht dat DSB een boete krijgt van de AFM, want in mijn optiek hebben ze de zorgplicht geschonden. Een boete zal het procederen makkelijker maken. De schuldvraag staat dan vast”, aldus Oude Middendorp.
 
Bij de stichting hebben zich momenteel 350 gedupeerden aangesloten. Dat aantal is volgens Oude Middendorp nog groeiende. De stichting houdt DSB aansprakelijk voor de schade die is ontstaan door het verstrekken van te hoge leningen in combinatie met beleggingsproducten en risicoverzekeringen.
 
Hoog
 
De leningen zijn volgens de stichting in veel gevallen zo hoog dat het voor de DSB-klanten onmogelijk is om deze af te lossen. “Nederlandse subprimehypotheken dus”, aldus Oude Middendorp. “Binnenkort zal blijken of we er met DSB uitkomen. Lukt dat niet op basis van onze uitgangspunten, dan zullen we niet aarzelen om DSB te dagvaarden.”
 
DSB zegt volop bezig te zijn om oplossingen te zoeken voor een aantal mensen. “We hebben een lijst van de Stichting Hypotheekleed gekregen met honderd namen. Er zullen best voorbeelden bij zijn dat we, met de kennis van nu, sommige dingen anders gedaan zouden hebben”, aldus een woordvoerder van de bank.
 
Onderzoek
 
De AFM liet in maart weten onderzoek te doen naar de gang van zaken bij DSB Bank. Volgens de toezichthouder waren er relatief veel signalen en klachten over producten en adviezen van de bank binnengekomen.
 
Volgens Oude Middendorp heeft DSB klanten vaak onvolledig en onjuist voorgelicht. Klanten werden met reclames over lage rentes verleid over te stappen naar DSB-merken als Frisia, Becam en Postkrediet. De Noord-Hollandse bank zou echter geen melding hebben gemaakt van extra kosten zoals afsluitprovisies, onnodige koopsompolissen en hoge boeterentes. Die zorgden er volgens hem voor dat de nieuwe hypotheek veel hoger werd dan gedacht, met hogere lasten en betalingsproblemen als gevolg.
 
© 1996-2009 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.