Kleine verzekeraars gereed voor afkopen woekerpolis
 
• door THEO BESTEMAN
 
       AMSTERDAM – Zeker negen kleinere verzekeraars staan in de rij om, na SNS Reaal, een schadevergoeding voor teveel berekende kosten op hun ’woekerpolissen’ te betalen. Minister Bos (Financien) heeft volgens bronnen onlangs bij verzekeraars en consumentenorganisaties op meer spoed aangedrongen zodat polisbezitters duidelijkheid kregen. Een voorlopig akkoord met de ’kleintjes’ lijkt een compromis, ook om gezichtsverlies te voorkomen.
 
        Verzekeraars zoals De Goudse, Loyalis, de artsenverzekeraar VVAA en Cardiff hebben een voorstel gekregen van twee belangenbehartigers van gedupeerden, de stichtingen Verliespolis en Woekerpolis Claim. Als zij voor akkoord tekenen onder een schaderegeling die als uitgangspunt de kostenvergoeding van de eerste geslaagde deals met verzekeraars heeft, dan zien de stichtingen af van rechtszaken. Later volgt nog een controle op de uitwerking, maar op hoofdlijnen is er dan een akkoord.
       Het Verbond van Verzekeraars zei eind vorig jaar zich sterk te maken om met de jaarwisseling het vervelende dossier van de 6,5 miljoen beleggingsverzekeringen af te ronden. Ruim drie maanden verder heeft alleen SNS Reaal getekend voor €325 miljoen kostenvergoeding. Eureko (Achmea) onderhandelt sinds januari over een regeling.
       Minister Bos heeft partijen daarom weer manend toegesproken, bevestigen bronnen. Volgens zijn eerdere brief aan de Tweede Kamer kampen Verliespolis en Woekerpolis Claim met capaciteitsgebrek, waardoor onderhandelingen maanden voortslepen. Zij noemen die brief „een misverstand” en leggen de schuld bij de verzekeraars. „Die krabbelen voortdurend terug”, aldus een anonieme betrokkene.
 
De AFM constateerde in 2006 dat de verzekeraars op de beleggingspolissen vooral teveel kosten in rekening brengen. De Consumentenbond waarschuwde midden jaren negentig voor de woekeropslagen op deze polissen waarmee bijvoorbeeld hypotheken worden gefinancierd.
       Assuradeurs hebben sinds gisteren voor €1,8 miljard aan schuld bekend. Zij betalen, afhankelijk van de polis, 2,45% tot 2,85% aan berekende kosten terug. De woekerpolisaffaire is ook na het ondertekenen door de laatste verzekeraar niet voorbij. Van de 4 miljoen klanten krijgen benadeelden gemiddeld €1200 terug.
       Meerdere berekeningen van verscheidene adviseurs tonen daarnaast dat deze schuldbekentenis maar een fractie vormt van de werkelijk gemaakte kosten, het beleggingsverlies blijft buiten beschouwing. Beleggingspolischeck.nl van adviseur Gerard van Santen toont dossiers met €10.000 tot €15.000 aan extra kosten die niet verantwoord zijn. Voor die consumenten steekt de huidige regeling schril af. De twee stichtingen bestrijden dergelijke berekeningen, evenals de Ombudsman die de kosten aanbeveelde die verzekeraars kunnen terugbetalen. Een front van advocaten stapt komende maanden naar de rechter om bij verzekeraars hogere vergoedingen af te dwingen.
 
© 1996-2009 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.