Dexia-klant krijgt alles terug
 
26 januari 2008 | Het Financieele Dagblad
 
Belegger die meedeed met de ongunstiger Duisenberg-schikking vist achter het net
 
Vasco van der Boon
 
Amsterdam
 
Aandelenlease is een vorm van huurkoop. Daarom hadden onder aandelenleasecontracten allebei de handtekeningen moeten staan van echtelieden of partners. Als de handtekening van een van de partners toch ontbreekt, zoals vaak het geval is, is het leasecontract vernietigbaar. De klant kan dan zijn hele schuld kwijtgescholden krijgen en bovendien zijn hele inleg terugkrijgen. Met rente.
 
Dit vloeit voort uit een conclusie van de advocaat-generaal van de Hoge Raad. Zijn advies kwam vrijdagavond in beperkte kring beschikbaar. Door de conclusie van de advocaat-generaal stevent de Hoge Raad nu af op een uitspraak die financieel veel gunstiger uitpakt voor aandelenleaseklanten van Dexia Bank Nederland dan de zogeheten Duisenberg-schikking. In vrijwel alle gevallen neemt de Hoge Raad de conclusies van zijn adviseurs over.
 
Het is voor het eerst dat de hoogste rechter van het land inhoudelijk oordeelt over de geruchtmakende aandelenleaseaffaire. Een affaire die ook bekend is als de Dexia-affaire, genoemd naar de marktleider rond de eeuwwisseling in het aanbieden van beleggen met geleend geld. Eerdere bemoeienissen van de Hoge Raad met het Dexia-dossier hadden slechts betrekking op rechtsvragen die zijdelings met aandelenlease te maken hadden.
 
De Duisenberg-schikking kwam de bank tweeŽnhalf jaar geleden overeen met maatschappelijke organisaties als de Vereniging van Effectenbezitters en de Consumentenbond. Die schikking houdt in, voor de klanten met een aandelenleasecontract waar ten onrechte maar ťťn handtekening onder staat, dat zij hun eventuele restschuld kwijtgescholden krijgen. Maar de betaalde leasepenningen of hun inleg krijgen die klanten echter niet terug in de Duisenberg-regeling. Als de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal overneemt, kunnen Dexia-klanten dus wel alles terugkrijgen.
 
Dexia heeft zelf of via rechtsvoorgangers als Legio Lease, Labouchere en Aegon in totaal 713.540 aandelenleasecontracten verkocht in Nederland aan zo'n 400.000 klanten. Naar de schatting van Leaseproces, de grootste partij die nog tegen Dexia procedeert, ontbreekt onder 40% van deze contracten een vereiste tweede handtekening.
 
Joost Papeveld van Leaseproces noemt het 'heel bizar' dat de meeste Dexia-klanten niet kunnen profiteren van het feit dat de Hoge Raad aanstalten maakt om gunstiger voor hen te oordelen dan de Duisenberg-regeling. De meeste Dexia-klanten zijn namelijk gebonden aan de ongunstiger Duisenberg-schikking die algemeen verbindend is verklaard.
 
Alleen de klanten die expliciet hebben gemeld door te procederen, kunnen profiteren van een uitspraak van de Hoge Raad. Maar dat zijn er alleen al via Leaseproces nog altijd 22.000, van wie 8000 met een contract zonder de vereiste tweede handtekening. Gemiddeld zou Dexia aan hen euro 18.500 moeten retourneren, meent Papeveld. Waardoor de extra schade voor Dexia op euro 148 mln uitkomt. Dexia heeft al ruim euro 1 mrd aan deze affaire verloren.
 
Dexia wil niet vooruitlopen op de gevolgen. 'Het gaat hier om een advies. Niet meer en niet minder. Wij wachten het arrest af.' Dexia zegt niet of ze het arrest bij het Europese Hof aanvecht, zoals de bank eerder steeds aankondigde.
 
Advocaat Hendrik-Jan Bos, wiens cliŽnt nu van de adviseur van de Hoge Raad gelijk krijgt, 'trekt alvast een flesje champagne open'.
 
www.fd.nl/aandelenlease
 
Copyright (c) 2008 Het Financieele Dagblad