Overwinning voor Dexia
 
AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de zogenaamde Duisenberg-regeling gisteren algemeen verbindend verklaard.
 
De schikking in het aandelenlease-conflict houdt in dat de schuld die 200.000 Dexia-klanten hebben opgebouwd voor twee derde wordt kwijtgescholden. Het kost de bank ongeveer 1 miljard euro.
Dexia vroeg het hof vorig jaar de regeling verbindend te verklaren. Dat moest voor rust zorgen aan het juridische front. Veel gedupeerde aandelenleasers waren tegen de schikking. Ze eisten een hogere vergoeding.
Bij het aandelenleasedrama kwamen tienduizenden mensen diep in het rood te zitten. Ze hadden belegd met geleend geld van Dexia, maar de beurskrach in 2002/03 maakte gehakt van de aandelenwaarde. Het geleende geld kon nooit afgelost worden. Beleggers dagvaardden daarop de Frans-Belgische bank. De bank had ze niets verteld over de risicoís.
Wie onder de regeling uit wil komen om toch naar de rechter te stappen in de hoop meer geld terug te krijgen moet dat binnen een bepaalde termijn schriftelijk mededelen.
 
De schikking kwam tot stand onder leiding van wijlen oud-DNB-president Wim Duisenberg. Minister Zalm (FinanciŽn) had de hulp van Duisenberg ingeroepen na het vastlopen van het overleg tussen Dexia en de stichtingen die honderdduizend gedupeerde beleggers vertegenwoordigden. Zalm was bang dat de ruzie onbeheersbaar zou worden, waardoor de rechtbanken overspoeld zouden worden met klagers.
Ger van Dijk van Leaseproces die tegen de regeling is, stelt dat klanten via de rechtbank alles kunnen terugkrijgen. Dexia-opposant Piet Koremans (Platform Aandelenlease): ,,Deze uitspraak verandert niets. Behalve dan dat we eindelijk kunnen doorgaan met procederen.íí
 
Volgens Dexia staan er nog ongeveer 6500 procedures uit bij de rechtbank. Leaseproces procedeert op commerciŽle basis voor ontevreden klanten en zegt zoín 25.000 individuele zaken voor de rechtbank te zullen brengen.
 
Copyright (c) Algemeen Dagblad