Staat moet meebetalen aan woekerpolisclaim
 
DEN HAAG (AFN) -  De Staat moet meebetalen aan de compensatieregeling voor mensen die een woekerpolis hebben afgesloten via een bedrijfsspaarregeling. Dat vindt de ombudsman financiële dienstverlening Jan Wolter Wabeke.
 
In het NOS Journaal zei Wabeke maandag dat de overheid medeschuldig is aan de problemen met woekerpolissen omdat zij enkele jaren terug de aftrekbaarheid van premies heeft ingeperkt. Zij maakte zich hiermee volgens hem schuldig aan “een vorm van onbetrouwbare overheid”. Het gevolg was dat deelnemers minder geld inlegden, waardoor de uitkering lager uitvalt dan beoogd werd.
 
De Stichting Woekerpolisclaim ondersteunt het pleidooi van Wabeke. Voorzitter Jeroen Wendelgelst van de stichting vindt dat de overheid bij wijze van compensatie de fiscale veranderingen zou moeten terugdraaien.
 
Schadebedrag moeilijk berekenbaar
 
Wendelgelst zegt het exacte schadebedrag polishouders hebben geleden moeilijk te berekenen is, omdat het afhankelijk is van het bedrag dat deelnemers hadden ingelegd wanneer de overheid de aftrekbaarheid niet had ingeperkt. “Wij hebben dit nog niet berekend.”
 
Woekerpolissen zijn beleggingsverzekeringen waarover mogelijk te hoge kosten zijn berekend, waardoor de uitkering lager kan uitkomen dan verwacht. Enkele financiële instellingen, waaronder ING-dochter Nationale Nederlanden, Fortis en Rabobank, zijn gedaagd in de affaire.
 
© 1996-2008 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.