Geld terug voor 'domme' belegger
 
Van een onzer verslaggevers
 
De Telegraaf 25 juli 2007
 
AMSTERDAM - Op basis van zijn lage inkomen, lage opleiding en afwezige ervaring met beleggen heeft de rechtbank van Amsterdam een slachtoffer van aandelenleaseaffaire bij Dexia een hoge schadevergoeding toegewezen. Het verslag van de zaak, die diende op 18 juli, werd gisteren openbaar.
        Het is de eerste keer dat de rechtbank een vonnis tegen Dexia wijst dat is gebaseerd op het zogenaamde categoriemodel. In dat model bepalen factoren als inkomen, opleiding en ervaring met beleggen in belangrijke mate de vergoeding. De rechtbank van Amsterdam stelde het model in april dit jaar vast bij het doen van drie voorbeelduitspraken.
       Het gaat om een echtpaar dat zijn inleg in een aandelenleasepolis van E 6000 was kwijtgeraakt en met een schuld van E 8000 zat. De schuld wordt kwijtgescholden. Van de inleg krijgt het paar 75% terug. Het was een schrijnend geval, zegt advocaat Rob Silvertand. "Het is een gezin met zes kinderen en de schuld drukte zwaar op hun budget."
 
Voor slachtoffers van de aandelenleaseaffaire geldt ook nog de collectieve Duisenbergregeling. Maar als zijn cliŽnt daaraan had meegedaan, had hij nog met een schuld van ten minste E 2700 gezeten, zegt Silvertand. In de Duisenbergregeling wordt alleen een deel van de restschuld kwijtgescholden, de inleg is weg.
       De Duisenbergregeling wordt binnenkort voor alle Dexia-gedupeerden bindend. Wie zelf wil procederen, heeft tot 31 juli van dit jaar om zich af te melden voor de schikking.
 
© 1996-2007 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.