Vertraging rond aandelenleasezaak
 
Reformatorisch Dagblad 25 juli 2006
 
AMSTERDAM (ANP) - Het lukt de Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) niet om halverwege augustus een onderzoek af te ronden naar aandelentransacties door Dexia.
 
De beurstoezichthouder zal het definitieve rapport waarschijnlijk eind september gereed hebben, aldus een woordvoerder maandag. Daardoor loopt ook de afwikkeling van het conflict rond aandelenlease vertraging op.
 
Door het uitstel kan het gerechtshof in Amsterdam pas later een besluit nemen over de vraag of de schikking in het conflict rond aandelenlease, de Duisenbergregeling, algemeen verbindend wordt verklaard.
 
Bij het hof loopt momenteel een procedure om de schikking aan alle betrokken beleggers op te leggen. Voorzitter J. Chorus van het gerechtshof heeft echter de conclusies van de AFM nodig om een besluit te kunnen nemen.
 
Volgens de AFM wordt het uitstel van de rapportage niet veroorzaakt door onverwachte problemen. "We zijn tevreden over de medewerking die we krijgen. Maar medio augustus was natuurlijk ook een moeilijke datum, gezien de vakantieperiode, waarin de zaken toch wat minder vlot gaan."
 
De AFM doet als onafhankelijk deskundige onderzoek naar de transacties die de bank Dexia heeft uitgevoerd voor zijn klanten met aandelenleasecontracten, ofwel beleggingen met geleend geld.
 
De studie moet uitwijzen of Dexia daadwerkelijk aandelen heeft gekocht voor zijn klanten of dat de bank zijn verplichtingen afdekte met afgeleide producten, zoals opties. Pas als daar duidelijkheid over is, kan het gerechtshof aan de hand van de nieuwe Wet collectieve afwikkeling massaschade beslissen of de schikking aan alle beleggers wordt opgelegd.
 
Toen de voorzitter van het gerechtshof in Amsterdam eind juni de AFM officieel aanwees als onafhankelijk deskundige benadrukte hij dat hij de vaart in de procedure wilde houden, mede omdat de afwikkeling van het conflict rond aandelenlease veel beleggers raakt.
 
De belangenvereniging voor ontevreden beleggers Platform Aandelenlease verwacht nu dat het hof in oktober uitspraak zal doen.
 
Copyright (C) Reformatorisch Dagblad