Tweespalt na voorstel Duisenberg
 
BREDA | Tussen de belangenverenigingen die proberen aandelenleasegedupeerden te helpen, is tweespalt ontstaan. De Stichting Leaseverlies en de Stichting Eegalease, die samen 100.000 beleggers vertegenwoordigen, vrezen dat hierdoor geen overeenkomst kan worden bereikt met Dexia.

Vorige maand werd onder leiding van Wim Duisenberg een akkoord op hoofdlijnen met de Belgische bank bereikt. De leden van Leaseverlies en Eegalease spreken zich op 20 juni via een soort referendum over dit akkoord uit. Als een minderheid instemt, trekt Dexia het voorstel in.
Duidelijk is dat de belangengroepering Beursklacht en de vereniging Payback zich hebben gekeerd tegen het aanbod van Dexia. Ze vinden de voorgestelde betaling te mager. Van de meeste aandelenleasebeleggers wordt tweederde van hun restschuld kwijtgescholden. Alleen minderjarigen, gehuwden en geregistreerd partners komen in aanmerking voor een volledige kwijtschelding.
Leaseverlies-woordvoerder J. Lemstra is niet blij met de opstelling van collega-belangenverenigingen. "De houding van bijvoorbeeld Beursklacht en Payback kan ervoor zorgen dat mensen niet ingaan op het voorstel van Dexia. Dat voorstel had in een enkele situatie beter gekund, maar de meeste mensen hebben er belang bij om in te gaan op het schikkingsvoorstel. Het is niet verstandig om voor enkele duizenden euro's jarenlang te procederen, terwijl er nu een kant-en-klare oplossing ligt."
 
Lemstra hekelt ook de opstelling van een aantal advocaten en bemiddelaars. "Sommige advocaten schrijven dat Dexia nooit meer onder het schikkingsvoorstel uitkan. Zelfs niet als een leasebelegger het niet accepteert en alsnog naar de rechter gaat. Dat is bedrog. Dexia heeft zich het recht voorbehouden het voorstel niet gestand te doen als mensen het niet accepteren."
 
Strijdbaar
 
De Belgische topman Dirk Bruneel van Dexia toonde zich gisteren strijdbaar. "Als mensen dit niet willen accepteren, gaan ze maar naar de rechter. Voor ons was het hoe dan ook makkelijker geweest om procedures af te wachten. Op dit moment lopen tegen ons zo'n 600 rechtszaken in verband met de aandelenleasekwestie. De kosten daarvan zijn een lachertje vergeleken bij het bedrag dat we aan de schikking kwijt kunnen zijn. Daarvoor rekenen we op een miljard euro". | GPD
 
Copyright © 2005 Haagsche Courant - alle rechten voorbehouden