Kemphanen leaseconflict oog in oog

Door Walter Devenijns

De kemphanen Dexia Bank Nederland en de combinatie Stichting Leaseverlies/Consumentenbond staan vandaag voor het eerst tegenover elkaar op de Amsterdamse rechtbank. De bemiddelingspoging van de commissie Oosting lijkt mislukt.

Vandaag start een nieuw hoofdstuk in het aandelenleasedrama. Voor het eerst staan de gedupeerde beleggers, vertegenwoordigd door stichting Leaseverlies en de Consumentenbond, en Dexia Bank Nederland tegenover elkaar.

De inzet is hoog. De gedupeerden - de stichting telt bijna 100.000 leden - eisen hun geld terug, een bedrag dat minimaal 4 miljard euro groot is. Zij vinden dat ze door de bank, eind jaren 90 de grootste verkoper van leasecontracten, misleid zijn. De bank had ze niet gewaarschuwd voor de enorme risico's bij het beleggen met geleend geld. Ook het feit dat ze geld leenden bij de aanschaf van een dergelijk Legiolease-contract, was hen niet verteld.

De juridische veldslag die waarschijnlijk nog jaren kan duren, gooit ondertussen roet in het eten van de bemiddelingscommissie onder leiding van voormalig Nationaal Ombudsman Marten Oosting. Deze voorzitter, die ook de ramp in Enschede onderzocht, werd vorig jaar door minister Zalm benoemd met als taak te onderzoeken of er een schikking getroffen kon worden tussen de strijdende partijen.

Zalm hoopte daarmee persoonlijke drama's te voorkomen onder de honderdduizenden Nederlanders. Ook moest voorkomen worden dat de rechtbanken overspoeld werden met juridische procedures van boze beleggers, of banken die hun geld terugeisten. De kansen voor Oosting worden met de dag kleiner, zo lijkt het. De commissie sprak begin april nog de hoop uit dat partijen vóór het begin van de huidige zitting een positief signaal zouden laten zien. Toen was het al duidelijk dat er weinig beweging aan het onderhandelingsfront zat.

Na april is de situatie niet verbeterd. ,,De kans op een mislukking is groter dan een kans op succes'', meldt een gezaghebbende bron uit Den Haag. Hij bevestigt dat er weinig optimisme bestaat. Eén dag voor aanvang van de zitting, waar de partijen door de rechter gehoord worden, dook het gerucht op dat het ministerie van Financiën middels een persbericht zou laten weten dat de bemiddeling mislukt was. Het gerucht bleek niet te kloppen, maar het tekende wel de gespannen sfeer rond de leaseaffaire.

Sicco Louw, woordvoerder van de Consumentenbond, had gisteren niet alle hoop opgegeven: ,,Misschien wachten de partijen af hoe de rechter in de zaak zit, maar dat is pure speculatie.''

Copyright (C) Algemeen Dagblad