Geen fiat voor cijfers van Aegon
Van onze verslaggever Merijn Rengers
 
AMSTERDAM - Aegon is door de FIOD-ECD op de vingers getikt omdat de jaarverslagen van dochteronderneming Vitrum over 2002 en 2003 nog niet zijn gepubliceerd. Aegon kan zijn jaarstukken niet openbaar maken, omdat de accountant tot dusver weigert deze ter goedkeuring te ondertekenen.
 
Jaarverslag dochter nog niet goedgekeurd
 
De jaarstukken van Vitrum Beleggingsmaatschappij, een dochter van Spaarbeleg, zijn tot op de dag van vandaag niet gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Kleine bedrijven zijn vaak te laat met het indienen van hun stukken, ook al is dat in beginsel strafbaar. Beursgenoteerde bedrijven houden zich in de regel wel aan de wet, die stelt dat een jaarverslag uiterlijk dertien maanden na het verstrijken van een boekjaar moet worden ingediend.
 
Vitrum, de dochter die tot dusver geen jaarcijfers heeft afgegeven, is sinds 30 december 2002 eigenaar van Aegon FinanciŽle Diensten. Dit bedrijf uit Leeuwarden verkocht namens Aegon aandelenleasecontracten en andere beleggingsproducten.
 
In 2002 greep Aegon in bij het kantoor FinanciŽle Diensten. De betrokken directeur werd ontslagen vanwege oplopende verliezen en grote administratieve problemen. Ook werd het bedrijfsonderdeel op de vingers getikt door toezichthouder STe (nu de AFM) omdat het zich niet aan de regels had gehouden bij de verkoop van de beleggingen.
 
Door de ingreep van Aegon kwam abrupt een eind aan een succesvolle periode, waarin de verzekeraar tienduizenden leasecontracten afsloot met veelal onervaren beleggers.
 
Peter Varenkamp, sinds 2002 de baas in Leeuwarden, bekende in 2003 'gevloekt' te hebben over de situatie die hij daar aantrof. Volgens een oud-medewerker van Aegon is de financiŽle administratie op het kantoor altijd 'een puinhoop' gebleven. Na een grondige reorganisatie bestaat het bedrijfsonderdeel niet meer.
 
Volgens een woordvoerster heeft Aegon eind 2002 de aandelen naar Vitrum geschoven om alle bancaire activiteiten onder ťťn noemer te groeperen. Het jaarverslag is volgens haar tot nu toe niet gereed omdat Aegon weinig ervaring zou hebben met het samenvoegen van bancaire activiteiten. 'Bovendien is de externe accountant streng', zegt zij.
 
Ondanks het uitblijven van een goedkeurende verklaring voor het jaarverslag van Vitrum zijn de jaarcijfers van moedermaatschappij Spaarbeleg (en daarboven van heel Aegon) over 2002 en 2003 wel goedgekeurd door Ernst en Young. Die volgorde is volgens de woordvoerster opmerkelijk, maar niet onoverkomelijk. 'Het uitblijven van de goedkeuring heeft geen invloed op de cijfers van Spaarbeleg. We zijn nu in de fase van punten en komma's met Ernst en Young, in maart zijn we echt klaar.'
 
© de Volkskrant