Belangenclubs onderzoeken beleggingsverzekering

AMSTERDAM (ANP-AFX) - Een groep belangenverenigingen voor consumenten gaat onderzoek doen naar beleggingsverzekeringen. Zij kijken daarbij ook nadrukkelijk naar de mogelijkheid om juridische stappen te ondernemen als blijkt dat klanten door verzekeraars verkeerd zijn geďnformeerd.
 
Het gaat om verkeerde informatie met betrekking tot de opbrengst van hun beleggingsverzekering. Om informatie te verzamelen hebben de belangenclubs een website opgericht, polisopheldering.nl. Via de sites willen zij dossiers verzamelen die ze zullen onderzoeken.
 
Daarbij wordt gekeken naar de kosten en de premies die verzekeraars in rekening brengen. De initiators achter de website zijn de Consumentenbond, de Vereniging van Effectenbezitters, vergelijkingsbedrijf Independer.nl en de Vereniging Eigen Huis.
 
Ophef
 
Zij hebben het platform opgericht naar aanleiding van de ophef die is ontstaan over beleggingsverzekeringen. In veel van die verzekeringscontracten zitten hoge verborgen kosten verwerkt, waardoor de rendementen zwaar tegenvallen. Soms zijn de kosten zo hoog dat er van de beleggingsopbrengst niets overblijft.
 
Het Verbond van Verzekeraars heeft een commissie ingesteld die de beleggingsverzekeringen bekijkt. Eind volgende maand zal de commissie haar conclusies en aanbevelingen presenteren. De belangenclubs wachten die presentatie niet af omdat ze ervan uitgaan dat de aanbevelingen voornamelijk zullen gelden voor beleggingsverzekeringen die in toekomst worden afgesloten. “We zijn bang dat de lopende contracten worden overgeslagen.”

© 1996-2006 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.