Beleggers slepen Dexia voor de rechter om incasso's
ANP
 
AMSTERDAM - Een groep ontevreden beleggers in aandelenlease daagt de bank Dexia voor de rechter. De leden van de stichting Eegalease willen dat Dexia de incassoprocedures in hun richting stopt. Eerdere oproepen daartoe hebben niets opgeleverd en daarom stappen de beleggers naar de rechter.
 
Het gaat om beleggers die hun beleggingscontracten met Dexia met succes hebben aangevochten. De rechtbank in Amsterdam oordeelde deze zomer dat de contracten voor aandelenlease ontbonden kunnen worden als de partner van een belegger geen handtekening heeft gezet. De rechter in Amsterdam ziet aandelenlease als een vorm van koop op afbetaling, waar beide partners voor moeten tekenen.
 
Ondanks de uitspraak blijft Dexia geld innen van klanten die in aandelenlease zijn gestapt, ook als de partner niet getekend heeft. 'Dexia heeft steevast de druk opgevoerd door deurwaarders te sturen naar mensen die niet kunnen betalen en daardoor met hun rug tegen de muur staan', aldus de stichting Eegalease, die wordt gesteund door de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters.
 
Dexia wijst erop dat rechters elders in Nederland uitspraken hebben gedaan die botsen met de conclusies die in Amsterdam werden getrokken. De bank meent dat de uitspraak van de ene rechter niet zwaarder kan wegen dan die van de ander en zet de incassoprocedures daarom door, aldus een woordvoerder.
 
Dexia heeft wel besloten om de incasso's bij een andere groep beleggers stop te zetten, zo bleek eerder deze week. Het gaat om circa 420 klanten die de overwaarde van hun huis hebben vrijgemaakt voor aandelenlease. Volgens de Dexia-woordvoerder zijn die incasso's gestaakt omdat de gedupeerden in zware financiŽle problemen dreigen te komen, maar betekent het besluit niet automatisch dat de bank haar vordering opgeeft.
 
Volgens Dexia zijn de financiŽle sores bij de aanhang van Eegalease beduidend minder. Ook zijn de leden van Eegalease in uiteenlopende beleggingen gestapt, terwijl de staking van de incassoprocedures is afgesproken voor een groep waarvan iedereen in hetzelfde product heeft belegd. 'Het wordt geen algemeen beleid om incasso's te stoppen', aldus de zegsman.
 
© de Volkskrant