Dexia staakt incassoleed
 
Van onze verslaggevers   
 
AMSTERDAM, woensdag
       Dexia Bank Nederland staakt voorlopig de incassoprocedures bij zo’n 420 leden van de Stichting Leaseleed, die opkomt voor gedupeerden van een zogenoemde Overwaarde Effect Constructie (OEC). Daarbij werd effectenlease (beleggen met geleend geld) gecombineerd met een (tweede) hypotheek op basis van de overwaarde van hun huis plus een beleggingsdepot
        Als gevolg van de instortende beurskoersen raakte dat depot echter al snel leeg, wat de OEC-beleggers met een onherroepelijke schade opzadelde. Volgens J. Westmeijer van de Stichting Leaseleed bedraagt de totale financiële schade voor deze groep beleggers gemiddeld zo’n € 100.000. De stichting (in totaal 700 leden) meent dat de verkopers van tussenpersoon Spaar Select haar leden slecht heeft geïnformeerd over de risico’s van deze beleggingsvorm en spande in juli dit jaar een rechtszaak aan tegen Dexia én Spaar Select.

In afwachting van de uitspraak heeft Dexia nu toegezegd de betreffende beleggers niet meer te belagen met aanmaningen en deurwaarders. Voor een tweede groep gedupeerden start de stichting binnenkort een nieuwe procedure tegen de van oorsprong Belgische bank.
       Westmeijer is opgetogen over het akkoord met Dexia. „Stichting Eegalease gaat op 7 december proberen dit af te dwingen voor de rechter, wij hebben het zonder de rechter gedaan.” Het veel grotere Eegalease, dat namens haar 18.000 leden inzet op de vereiste handtekening van de partner op een leasecontract, eist eveneens dat Dexia stopt met de incassoprocedures tegen haar leden.
 
© 1996-2004 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden