Klant schiet vermogensbeheerder neer
Van onze verslaggever Douwe Douwes
 
AMSTERDAM - De 42-jarige vermogensbeheerder Wilfred Aalders uit Arnhem is dinsdag in zijn kantoor in het Limburgse Steyl neergeschoten, naar het zich laat aanzien door een ontevreden klant. Aalders, tot voor kort vice-voorzitter van de Vereniging van Vermogensbeheerders, is verwikkeld in meerdere civiele rechtszaken van klanten die zeggen door hem te zijn opgelicht.
 
De aanslag is vermoedelijk gepleegd door een 55-jarige man, die gisteren kort voor het middaguur met zijn echtgenote op het kantoor was van Aalders. Daar vuurde hij na een woordenwisseling meerdere kogels af op de vermogensbeheerder.
 
Aalders werd met een traumahelikopter naar het academisch ziekenhuis in Maastricht gebracht, maar mocht ís middag weer naar huis. De verdachte en zijn 52-jarige echtgenote meldden zich na de schietpartij bij de politie. Het vuurwapen waarmee de schoten zijn afgevuurd, hadden ze nog bij zich. Ze zijn in hechtenis genomen.
 
Voor zover bekend waren de verdachte en zijn vrouw klant van de vermogensbeheerder. Aalders kan zich niet herinneren wat er precies is gebeurd voordat de schoten werden gelost. ĎHet was een geanimeerd gesprek en opeens vielen er schoten. Duidelijk een geval van shoot first, ask questions laterí, laat de vermogensbeheerder telefonisch weten.
 
Een zegsvrouw van het politiekorps Limburg-Noord wilde dinsdag niet bevestigen dat de schietpartij te maken heeft met mogelijke oplichtingspraktijken. Vast staat wel dat Aalders samen met een advocaat uit Arnhem onlangs is gedagvaard door de Amsterdamse advocaat Hendrik-Jan Bos, in verband met het verdwijnen van enkele miljoenen euroís.
 
Een cliŽnt van Bos verloor de miljoenen, nadat hij op advies van de twee investeerde in diverse bedrijven. Aalders en de Arnhemse advocaat bleken bij een groot aantal van die bedrijven zelf bestuurder of aandeelhouder te zijn. Het grootste deel van zijn geld zag Bosí cliŽnt nooit terug. Het ene bedrijf ging ten onder aan mismanagement, bij het andere werd vijf  miljoen euro aan contanten gestolen, een derde bedrijf weigert een geldlening af te lossen, zo valt in de dagvaarding van advocaat Bos te lezen.
 
Het kortgeding staat voor 13 september gepland. Daarnaast is Bos een bodemprocedure begonnen tegen Aalders, diens zakenpartner en een aantal aan hen gelieerde vennootschappen. Er is in meerdere plaatsen beslag gelegd op woonhuizen, aandelen en bankrekeningen van Aalders en zijn zakenpartner.
 
Aalders stelt dat het om zakelijke geschillen gaat die niets met het schietincident hebben te maken. Hij heeft een tegenvordering ingediend tegen Bosí client. Volgens Bos heeft hij die nooit ontvangen. Een eerdere zaak waarin Bos optrad namens klanten van Aalders werd in stilte geschikt. Ook hier ging het om vele miljoenen euroís.
 
© de Volkskrant