Woekerpolis strandt pal voor rechtszaak
 
Van een onzer verslaggevers
 
AMSTERDAM – Verzekeraar Nationale-Nederlanden stopt met de verkoop van beleggingspolissen. Over één polis, Flexibel Verzekerd Beleggen, staat de INGdochter met de stichting Verliespolis binnenkort voor de rechter. De verzekeraar houdt overige beleggingspolissen in de etalage.
        De toezichthouder AFM constateerde dat de polissen met beleggingen in aandelen door de hoge kosten nauwelijks renderen. Ombudsman Jan Wolter Wabeke gaf aanbevelingen om kosten en poliswaarde inzichtelijk te maken.
       „Niet in alle gevallen kunnen we in de toekomst garanderen dat we de voorschriften van Wabeke waarmaken”, verduidelijkt de woordvoerder van Nationale-Nederlanden de ingreep. Zij kregen volgens de woordvoerder ’na diepgaand onderzoek’ per brief de opdracht na 10 juni de verkoop van het product Flexibel Verzekerd Beleggen te stoppen. Volgens de brief worden echter meer polissen in de ban gedaan, namelijk „onze huidige particuliere beleggingsverzekeringen”. Stichting Verliespolis ziet in de verkoopstop „een schuldbekentenis”.
 
Ondanks het AFM-rapport en de kritiek blijven verzekeraars dit type ’woekerpolissen’ in aangepaste vorm verkopen. Aegon claimt sinds januari de beleggingspolissen te hebben vernieuwd, door verkoopbonussen te schrappen en de voorwaarden en risico’s duidelijker te melden. Delta Lloyd noemt het ’een prima product’. De omzet van woekerpolissen liep eind 2007 met 35% terug ten opzichte van 2006.
 
© 1996-2008 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.