Hoofdstuk aandelenlease voorbij
Achterban Leaseverlies en Eegalease stemt in met voorstel Duisenberg
 
VAN ONZE REDACTEUR
 
AMSTERDAM - De rookpluimen boven het slagveld van Legiolease zijn opgetrokken. Nu de twee grootste belangenclubs van boze beleggers een overeenkomst hebben bereikt met Dexia , de bank die aansprakelijk is gesteld voor de verliezen, kan het hoofdstuk aandelenlease worden afgesloten.
 
De achterban van de stichtingen Leaseverlies en Eegalease heeft ingestemd met het schikkingsvoorstel, dat is bemiddeld door Wim Duisenberg, oud-president van De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank. Kern van de schikking is dat restschulden geheel of voor een groot deel worden kwijtgescholden.
 
'Met het definitief worden van de overeenkomst met Dexia komt voor heel veel mensen een eind aan een hoop ellende. Zij hebben lange tijd onder grote emotionele druk gestaan', aldus voorzitter Gilles Hooft Graafland van de stichtingen Leaseverlies en Eegalease.
 
De twee stichtingen vertegenwoordigen in totaal circa 100.000 beleggers. Die sloten destijds leasecontracten af om met geleend geld aan het beleggen te slaan. Door het verslechterde beursklimaat bleven zij met schulden zitten. Dexia werd verweten de risico's onvoldoende te hebben belicht.
 
Nadat een bemiddelingspoging van oud-ombudsman Marten Oosting vorig jaar was mislukt, slaagde Duisenberg er afgelopen april in het bestuur van de stichtingen en Dexia op ťťn lijn te krijgen.
 
De stichtingen beloofden de juridische strijdbijl te begraven op voorwaarde dat een meerderheid van hun achterban met het overeengekomen schikkingsvoorstel akkoord zou gaan. Van de Leaseverlies-leden stemde 82% voor, bij Eegalease was dat 78% procent, bleek uit de donderdag gepresenteerde uitslag. 'Ik ben uitermate tevreden. Voor de meeste mensen is dit een prima regeling', aldus de directeur van Dexia Nederland, Dirk Bruneel.
 
Dexia is waarschijnlijk nog niet van alle juridische procedures verlost. Kleinere belangenclubs, waaronder het Platform Aandelenlease en Leaseproces, blijven hun achterban adviseren om naar de rechter te stappen. Volgens Ger van Dijk van Leaseproces krijgen gedupeerde beleggers veel meer geld terug via een procedure. De aandelenleaseaffaire heeft de bank inmiddels meer dan euro 1 mrd gekost.
 
Als gevolg van de schikking krijgen beleggers van Dexia een korting van twee derde op de restschuld bij afloop van hun effectenleaseovereenkomst. Partners die niet hebben meegetekend, krijgen hun restschuld volledig kwijtgescholden. Voor klanten die eerder ingingen op een aanbod van Dexia , komt een ruimere regeling.
 
Bij de presentatie van het schikkingsvoorstel dit voorjaar, meldde Dexia dat het aanbod betrekking heeft op circa 350.000 contracten. De bank verwacht de financiŽle regeling dit najaar in de praktijk te kunnen brengen.
 
Leaseverlies en Eegalease hebben tot voor kort een juridisch gevecht gevoerd met Dexia . Ze wilden daarmee bewerkstelligen dat de bank met een regeling over de brug zou komen voor beleggers in aandelenproducten met geleend geld. Eind jaren negentig, toen de beurs record na record boekte, waren deze producten enorm populair. Vanaf 2000 daalden de koersen echter hard, waarna veel beleggers met een restschuld kwamen te zitten. Dit omdat de aandelen onvoldoende opleverden om de lening af te lossen.
 
De beleggers verweten Dexia nalatigheid. Velen zouden niet hebben geweten van de risico's van de aandelenleaseconstructies.
 
Het conflict rondom aandelenlease heeft Dexia in Nederland diep in de problemen gebracht. De strijd met beleggers leverde niet alleen financiŽle schade op, maar ondermijnde ook de plannen van Dexia om in Nederland voet aan de grond te krijgen als consumentenbank.
 
Copyright (c) 2005 Het Financieele Dagblad