Vrees voor 'agressie' van Dexia 
Consumentenbond: Uitspraken rechter uitstellen
 
Door Martin Voorn

ROTTERDAM - De Consumentenbond wil gedupeerde leasebeleggers beschermen tegen een 'agressieve' aanpak van Dexia Bank. De bond vreest dat Dexia deze mensen via de rechter zal dwingen hun schulden te voldoen.
Directeur Klaske de Jonge van de Consumentenbond vraagt de rechters om voorlopig geen nieuwe zaken in te schrijven, waarin Dexia als eisende partij optreedt. Voorts zouden alle lopende zaken met Dexia als eisende partij, aangehouden moeten worden.
De angst van de bond dat Dexia voor de harde methode kiest, wordt gevoed door het mislukken van een bemiddelingspoging van de Commissie Geschillen Aandelenlease op 17 juni, ook wel de Commissie-Oosting genoemd.
"Deze bemiddelingspoging was voor vele consumenten een hoopvolle exercitie. Nu de werkzaamheden van de commissie op niets zijn uitgelopen, is voor veel consumenten alle hoop vervlogen en vrezen velen voor een agressieve aanpak van Dexia", aldus De Jonge in een brief aan alle rechtbanken in Nederland. De Consumentenbond is met de Stichting Leaseverlies en met steun van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), zelf twee gerechtelijke procedures gestart tegen Dexia. Daarin wordt op 30 juni en 7 juli uitspraak verwacht, maar daar is nog beroep tegen mogelijk, zodat de zaken jaren kunnen duren.
De bond vraagt de rechters om in elk geval tot 7 juli, maar mogelijk veel langer, te wachten met uitspraken, 'om de maatschappelijke onrust te beteugelen en de uniformiteit in de rechtspraak te bewaren'.
"We vragen eigenlijk uitstel voor jaren, totdat we zeker weten wat de collectieve rechtszaken hebben opgeleverd. Het is immers onwaarschijnlijk dat partijen niet in beroep zullen gaan tegen de uitspraken op 30 juni en 7 juli", aldus woordvoerder Sicco Louw van de Consumentenbond.
De rechtszaak met de uitspraak op 7 juli gaat over misleiding in het folder- en reclamemateriaal door Dexia. De zaak Eegalease gaat erom dat partners die ook risico lopen, moeten meetekenen. Veelal is dat niet gebeurd. De Stichting Leaseverlies opereert namens zo'n 90.000 gedupeerde leasebeleggers. Dexia was in het verleden, met Legio (Lease) verreweg de grootste aanbieder van effectenleaseproducenten.
 
Copyright (C) Algemeen Dagblad