Woekerpolis: 99,2% inleg verloren…
 
door Theo Besteman
 
AMSTERDAM, donderdag
       SNS Reaal wordt door advocaat Hendrik Jan Bos gedagvaard in wat volgens hem de grootste woekerpolis ooit moet zijn: na vijftien jaar ’sparen’ tot 8168 euro bij de verzekeraar kreeg een polisbezitter slechts 66 euro uitgekeerd.
        „Dat verzekeraars en hun adviseurs torenhoge kosten van beleggingen aftrokken, was al bekend, maar deze polis slaat werkelijk alles”, reageert Bos.
 
’Belofte was nu juist hoog rendement’
       Volgens advocaat Hendrik Jan Bos is zijn cliënt zwaar gedupeerd. „En dat onder het mom van sparen. Er werd gewoon belegd. Het gaat om een gewone man, die zwaar gedupeerd is. Dit is echt een schande.”
        SNS Reaal eigende zichzelf 80 procent aan kosten toe. Uiteindelijk ging van de hele inleg 99,2 procent verloren. „Dit is zonder twijfel de ergste woekerpolis ooit. En SNS verkocht dit als ’gerenommeerde verzekeraar’, nota bene met de belofte van een levenslange zekerheid met hoog rendement”, zegt Bos.
       De werknemer dacht te sparen voor een levensverzekering. Dat stond letterlijk in de brochure van de polis. Nadat hij vanaf 1993 maandelijks 45 euro inlegde, om na vijftien jaar 27.000 euro te krijgen zoals hem werd voorgespiegeld, blijft daar nu vrijwel niets over.
Bos wil deze polis bij de rechter als voorbeeld stellen om op korte termijn schadevergoeding voor meer cliënten met soortgelijke beleggingsverzekeringen te eisen.
SNS Reaal wilde niet op deze zaak reageren.
 
© 1996-2008 Uitgeversmaatschappij De Telegraaf B.V., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.